Ubytujme uprchlíky ve Štrasburku, žádají zelení europoslanci

Předseda frakce zelených Philippe Lamberts

Předseda frakce zelených Philippe Lamberts Zdroj: Philippelamberts.eu

Udělejme ze sídla Evropského parlamentu dočasnou ubytovnu pro migranty, navrhla ve středu německá poslankyně za krajně pravicovou Alternativu pro Německo Beatrix von Storchová. „Prázdné štrasburské budovy a místní infrastrukturu můžeme okamžitě využít. Parlamentní kantýna je plně funkční a dostupná je i posilovna,“ řekla von Storchová.

Projev překvapivě pocházející z úst krajně pravicové poslankyně se na středečním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku setkal s bouřlivým potleskem. „Byla to jen ironie,“ řekl o projevu její český kolega za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Myšlenky se ovšem vážně chytili poslanci ze Strany zelených. „Tuto budovu využíváme pouze 50 dní v roce,“ prohlásil šéf parlamentní frakce zelených Philippe Lamberts podle BBC. „Po zbylou dobu zůstává 750 vytopených poslaneckých kanceláří prázdných a nevyužitých.“

Skupina poslanců za zelené následně o změnu štrasburského sídla na ubytovnu pro uprchlíky požádala předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze.

Podle českého europoslance Zdechovského se návrh pravděpodobně realizovat nebude. Poukazuje ale prý znovu na zbytečnost dvou sídel, kde evropští poslanci zasedají. Zatímco v Bruselu jednají zejména poslanecké výbory, ve francouzském Štrasburku se jeden týden v měsíci konají zasedání celého zákonodárného sboru.

Ta se ovšem dají klidně pořádat i v belgickém hlavním městě. Přesouvání mezi dvěma sídly znamená velké náklady, které sami poslanci často kritizují. Podle výpočtu Evropského účetního dvora se ročně za přesuny utratí 114 milionů eur.