Ukrajina si stěžuje u EU na dohodu mezi Gazpromem a Slovenskem

Robert Fico, Arsenioj Jaceňjuk a Klaus-Dieter Borchardt při spuštění reverzního toku plynu mna Ukrajinu

Robert Fico, Arsenioj Jaceňjuk a Klaus-Dieter Borchardt při spuštění reverzního toku plynu mna Ukrajinu Zdroj: ctk

Kyjev se obrátil na Evropskou komisi kvůli dohodě mezi slovenským provozovatelem plynovodů Eustream a ruskou plynárenskou společností Gazprom. Kyjev je přesvědčen, že dohoda porušuje zákon EU, když Gazpromu umožňuje, aby bránil zpětnému toku plynu na Ukrajinu důležitým plynovodem. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dokumenty, k nimž se dostala.

Ukrajina usiluje o energetickou nezávislost na Rusku a opakovaně žádala Slovensko, aby jí umožnilo zpětné dodávky plynu prostřednictvím jednoho ze čtyř hlavních plynovodů v tranzitním bodě mezi Užhorodem a Velkými Kapušany na ukrajinsko-slovenské hranici. Eustream to ale odmítl s odkazem na dohodu s ruskou vývozní divizí Gazpromu.

Eustream ani slovenské ministerstvo hospodářství se ke zprávě zatím nevyjádřily, reakci neposkytla ani Evropská komise.

Žádost Ukrajiny přichází po zveřejnění výsledku dvouletého vyšetřování EU z letošního dubna. EU v něm obvinila Gazprom ze zneužívání dominantního postavení na trhu v Polsku, Maďarsku a šesti dalších zemích východní Evropy, když podle EU vytváří „umělé bariéry“, které brání toku plynu.

Spuštění tzv. reverzních toků plynu na východ bylo součástí reakce EU na loňské rozhodnutí Gazpromu zastavit na šest měsíců dodávky plynu pro Ukrajinu. Důvodem byl spor kvůli cenám, rozhodnutí přišlo po zabrání Krymu Ruskem.

Loni v září Slovensko upravilo další plynovod, aby umožňoval zpětný tok suroviny na Ukrajinu. Toto spojení vede ze stanice Vojany blízko ukrajinské hranice do města Užhorod a jeho kapacita je 14,5 miliardy metrů krychlových ročně.

Pro Evropu je Rusko největším dodavatelem ropy, uhlí a zemního plynu. Není to přitom poprvé, kdy se plynovod přes Ukrajinu stal součástí politických manipulací. Ukrajina kdysi dovážela téměř veškerý plyn z Ruska, nyní pokrývá více než polovinu své potřeby dovozem prostřednictvím zpětného toku ze Slovenska, Maďarska a Polska.