Ukrajina zvyšuje dovoz ruského plynu, chystá se na zdražení

Plynovod, ilustrační foto

Plynovod, ilustrační foto Zdroj: ctk

Ukrajina v posledních dnech zvýšila dovoz ruského zemního plynu. Řekl to mluvčí společnosti Ukrtransgaz, která má monopol na přepravu plynu na Ukrajině. Společnost ujišťuje další země, že tranzit ruského plynu do Evropy se uskutečňuje jako obvykle. Moskva již varovala, že by mohla Ukrajině přestat poskytovat slevu na plyn.

„Zdvojnásobili jsme náš dovoz plynu z Ruska. V sobotu 1. března jsme dovezli 45 milionů kubických metrů plynu ve srovnání s 20 miliony z 1. března 2013,“ sdělil podle Reuters mluvčí společnosti Ukrtransgaz.

Nejmenované zdroje z ruského plynárenského odvětví této agentuře rovněž dnes uvedly, že ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz minulý týden ve středu dovezla 27,6 milionu kubických metrů plynu. Ve čtvrtek údajně dovoz zvýšila na 45,8 milionu kubických metrů a v pátek na 60 milionů kubických metrů. V sobotu prý Naftogaz od ruského plynárenského gigantu Gazpromu odebral 44,5 milionu kubických metrů.

Konec slevy

Gazprom nevylučuje, že Ukrajině kvůli dluhu slevu na plyn zruší. Finanční ředitel společnosti Andrej Kruglov již varoval, že Gazprom by mohl zvýšit cenu zemního plynu pro Kyjev po prvním čtvrtletí.

„Situace s platbami je znepokojivá. Ukrajina platí, ale ne tak dobře, jak bychom chtěli,“ sdělil podle Reuters Kruglov. Tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy podle něj pokračuje normálně.

Rusko-ukrajinské vztahy týkající se dodávek plynu jsou důležité pro Evropu, která dovozem ruského plynu pokrývá zhruba čtvrtinu své poptávky po této strategické surovině. Střety mezi Kyjevem a Moskvou způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009. Ukrajinská krize se zhoršila o víkendu, kdy ruské jednotky převzaly kontrolu prakticky nad celým ukrajinským Krymem.

Situaci na Ukrajině sledujeme