Ukrajinská armáda si s povstalci vyměnila další zajatce

Proruští rebelové v Doněcku (ilustrační foto)

Proruští rebelové v Doněcku (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Zástupci ukrajinské armády a povstalců si dnes nedaleko Doněcku vyměnili další skupinu zajatců. Podle sdělení separatistů z každé strany vyšlo na svobodu 73 zadržovaných bojovníků. První výměna zajatců, dohodnutá v pátek, přinesla svobodu 37 vojákům a stejnému množství proruských radikálů.

Nedělní výměna zajatců se podle ruských médií uskutečnila u vsi Kosťantynivka, která leží asi 60 kilometrů jižně od Donbasu. Původně mělo být z každé strany propuštěno 65 osob, jejich počet byl ale po vzájemné dohodě rozšířen. Kdy se uskuteční další výměna, není zatím známo.

Na propouštění zadržených bojovníků se Kyjev s povstalci dohodl předminulý pátek v běloruském Minsku současně s ujednáním o zastavení palby. Podle dosažené dohody se má výměna válečných zajatců uskutečnit postupně podle zásady „všichni za všechny“.

Přesné údaje o počtu zadržovaných ale chybí. Povstalci tvrdí, že mají v zajetí zhruba tisícovku ukrajinských vojáků, seznamy zajatých separatistů se podle dnešních zpráv z Kyjeva upřesňují.