Ukrajinská armáda zasadila radikálům strategický úder, odřízla Doněck

Proruští ozbrojenci v Doněcku (ilustrační foto)

Proruští ozbrojenci v Doněcku (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Při nočních bojích ukrajinská armáda prakticky odřízla Doněck od zásobovacích tras z Ruska a zasadila vzbouřencům strategický úder. Na stránkách povstaleckého webu Russkaja vesna to přiznal vojenský velitel vzbouřenců Igor Girkin-Strelkov. Ukrajinští vojáci podle něj zablokovali i komunikaci mezi dvěma hlavními baštami povstalců, městy Doněckem a Luhanskem.

Podle Strelkova dobyli vojáci klíčové obce Bile a Vesela Tarasivka na silnici mezi Luhanskem a Doněckem, kde ve snaze odvrátit protiútok povstalců zakopali desítky tanků. Armáda tak vzbouřence odřízla od posil a zásob. „Ztráta dvou obcí je strategickou prohrou,“ napsal Strelkov.

V samotném Luhansku i dnes zuří tvrdé boje mezi proruskými separatisty a jednotkami ukrajinské armády. S odvoláním na místní obyvatele o tom informuje agentura Reuters. Ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej v pátek oznámil, že armáda ovládla jihovýchodní čtvrti Luhansku.

Obyvatelé Luhansku tvrdí, že proruští povstalci na jihovýchodě města střílejí na všechny strany, často se ozývá minometná palba. V noci podle agentury Unian pronikla do Luhanska kolona ruských posil. Od začátku páteční ukrajinské ofenzívy zahynulo nejméně 20 lidí a přes sto jich bylo zraněno. Většinou jde o civilisty.

Luhansk je spolu s milionovým Doněckem hlavním centrem proruských povstalců na východě Ukrajiny. Je také největším donbaským městem, které leží přímo v hraniční oblasti. Od hranic s Ruskem ho dělí vzdušnou čarou jen asi deset kilometrů.

Mezinárodní letiště v Doněcku dříve a nyní: