Ukrajinští aktivisté blokují cesty na Krym. Moskva akci odsoudila

Krymské pobřeží

Krymské pobřeží Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nick Savchenko via Flickr

Blokádu nákladní automobilové dopravy směřující na Krymský poloostrov anektovaný Ruskem zahájili ukrajinští aktivisté a příslušníci národnostní menšiny krymských Tatarů. Akce, kterou podporuje ukrajinská vláda a Moskva ji tvrdě odsoudila, má zkomplikovat zásobování obsazeného Krymu potravinami a upozornit na protiprávnost ruského záboru.

Několik stovek účastníků akce zablokovalo tři silniční přechody, které spojují Krym s ukrajinskou pevninou. Hranici, která do loňského jara jen administrativně oddělovala Krym od ukrajinské Chersonské oblasti, Moskva považuje za státní hranici mezi Ruskou federací a Ukrajinou.

Ukrajinští aktivisté, mezi nimiž podle kritických komentářů ruských médií převažují militantní nacionalisté z Pravého sektoru, nehodlají propustit na Krym žádný nákladní automobil s potravinami. Kyjev k hranici v zájmu udržení pořádku vyslal policejní posily a dopravní hlídky. Podle očitých svědků se někteří ukrajinští policisté blokády aktivně účastní.

Akci podporují dva hlavní vůdci krymských Tatarů Mustafa Džemilev a Refat Čubarov. Oba aktivisté byli z Krymu už loni fakticky vyhoštěni a nesmějí z rozhodnutí ruské justice na poloostrov pět let vstoupit.

Moskva a ruské správní orgány na Krymu označily akci za politické představení, které na zásobování poloostrova nebude mít žádný vliv. Jak dlouho má akce trvat, není ze zpráv z Ukrajiny zřejmé. Podle Čubarova bude nákladní silniční doprava zablokována „dlouho“.