Ukrajinští separatisté vyhlásili nezávislost, chtějí se připojit k Rusku

Jeden z vůdců doněckých separatistů Denis Pušilin na tiskové konferenci, kde vyhlásil nezávislost Doněcké oblasti

Jeden z vůdců doněckých separatistů Denis Pušilin na tiskové konferenci, kde vyhlásil nezávislost Doněcké oblasti Zdroj: ctk/ap

Proruští radikálové na východě Ukrajiny vyhlásili na základě výsledků nedělních referend nezávislost Doněcké a Luhanské oblasti. Jeden z vůdců doněckých separatistů Denis Pušilin zároveň vyzval Moskvu, aby zvážila přijetí Doněcka do Ruské federace. Kyjev ani Západ legitimitu referend neuznávají. Kreml dal najevo, že hlasování respektuje, zdržel se ale zatím jejich uznání a nereagoval ještě ani na výzvu k přijetí do Ruska.

Podle výsledků, které zveřejnili vůdci separatistů, ale jejichž správnost nelze z nezávislých zdrojů ověřit, přišly v Luhanské oblasti k urnám čtyři pětiny voličů a 96 procent z nich se vyslovilo pro státní samostatnost. V sousední Doněcké oblasti prý hlasovalo pro samostatnost 89 procent lidí při volební účasti 75 procent.

„Od nynějška je Doněcká lidová republika svrchovaným státem,“ prohlásil Pušilin s poukazem na výsledek referenda, v němž prý drtivá většina lidí oblasti dala najevo vůli po nezávislosti.

„Na základě vůle lidu a v zájmu obnovení historické spravedlnosti žádáme Ruskou federaci, aby zvážila začlenění Doněcké lidové republiky do Ruské federace,“ dodal. Doněcká oblast a její obyvatelé byli podle něj vždy součástí „ruského světa“.

Jeho výzva byla poměrně překvapivá vzhledem k tomu, že dopoledne se rozšířily zprávy, že doněčtí rebelové ustoupili od záměru uspořádat v brzké době druhé kolo hlasování o přijetí oblasti do Ruska.

V okolí Slavjansku pokračují bojeV okolí Slavjansku pokračují boje | ctk/apBoje v okolí Slavjansku pokračují

Nedlouho po doněckých radikálech vyhlásili nezávislost i separatisté v Luhanské oblasti. Příslušné prohlášení podle agentury ITAR-TASS přečetl „lidový gubernátor“ Valerij Bolotov na shromáždění v centru Luhanska. Informace o tom, zda také zároveň vyzvali k přijetí do Ruské federace, zatím nejsou. Nicméně podle dopoledních zpráv nevyloučili uspořádání dalšího referenda o této otázce.

Luhanské separatistické vedení vyzvalo vládu v Kyjevě k neprodlené změně ústavy, která zajistí federalizaci země. Je to podle rebelů „jediná varianta a poslední šance zachránit Ukrajinu“. „V opačném případě odpovědnost za zhroucení státu bude plně právě na centrální vládě,“ uvedli v prohlášení.

Vojenští vůdci v Doněcku a Slavjansku požádali Rusko o vojenskou pomoc. Vůdce slavjanských vzbouřenců vystupující pod jménem Igor Strelkov také vyhlásil Ukrajině válku.

Doněcká a Luhanská oblast