Ukrajinu čeká napínavý prezidentský souboj

Volby na Ukrajině

Volby na Ukrajině Zdroj: reuters

Petro Porošenko
Volby na Ukrajině: Oleh Ljaško
Volby na Ukrajině: Anatolij Hrycenko
Volby na Ukrajině: Jurij Bojko
Volby na Ukrajině: Julija Tymošenková
9
Fotogalerie

Ukrajinci budou v neděli volit prezidenta, v sázce je řešení situace v Donbasu a pokračování reforem. Souboj bude velmi napínavý. Favoritem pro postup do druhého kola je komik a podnikatel v oblasti televizní zábavy Volodymyr Zelenskyj. Šance současné hlavy státu Petra Porošenka a expremiérky Julije Tymošenkové jsou vyrovnané.

„Voliči jsou připraveni na novou tvář, i když vědí, že patří člověku, jenž nemá žádnou politickou způsobilost,“ konstatovala pro al-Džazíru ukrajinská novinářka Katja Horčinská s tím, že lidé jsou silně nespokojeni s vládnoucími elitami. Podle aktuálních zjištění agentury Gallup důvěřuje vládě jen devět procent Ukrajinců.

Předvolební průzkumy jsou poměrně divoké, v posledních se Zelenskyj pohyboval mezi osmnácti až 34 procenty. Některá šetření přiřkla druhé postupové místo Tymošenkové. Další naznačují, že ji překoná Porošenko. Zcela se nedá vyloučit ani překvapení v podobě úspěchu proruského kandidáta Jurije Bojka či exministra obrany Anatolije Hrycenka. Čerstvý průzkum pro druhé kolo naznačuje, že by v něm Zelenskyj porazil jak prezidenta, tak expremiérku. Ta by uspěla v duelu s Porošenkem.

Postupové nejistotě odpovídala i kampaň, která byla plná vzájemných útoků favoritů. Tymošenková kupříkladu obvinila Porošenka z velezrady. Tvrdí, že se podílel na pašování ruských náhradních dílů pro armádu a jejich nákupu za předraženou cenu. Porošenko zase tento týden oznámil, že chce za systematické šíření lží dostat před soud televizní kanál 1+1, za nímž stojí jeho nepřítel Ihor Kolomojskyj. Oligarcha přitom bývá označován za šedou eminenci, jež do voleb nastrčila Zelenského.

Podle politologa Oleksije Haraně Zelenskému nahrává, že se Porošenko a Tymošenková budou v prvním kole ještě s dalšími uchazeči dělit o hlasy vlastenecky laděných voličů. A vzhledem k vyhrocené kampani se dá čekat, že někteří po vyřazení jejich favorita zůstanou doma. „To reálně povede k tomu, že vyhraje třetí kandidát. Jeho jméno známe,“ citovala ho agentura Unian.

Jedním z témat jsou spekulace o ruském vměšování do voleb, na nichž staví zejména Porošenko. Nedá se však říct, že by Moskva měla mezi favority svého koně. Ostatně to ani Západ. Agentura Reuters přinesla zprávu, že nejmenovaní západní diplomaté jsou vlažní ke všem třem nejsilnějším adeptům.

Oslovení zpochybnili odhodlání či schopnosti uchazečů provádět potřebné reformy. „Je zásadní, aby příští prezident lpěl na reformní agendě, jelikož jsme do toho mnoho investovali,“ citovala agentura činitele působícího v Bruselu. Zdá se, že diplomaty znepokojuje zejména velká neznámá, již představuje Zelenskyj.