UNHCR: Většina uprchlíků ze Sýrie vystudovala střední nebo vysokou školu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Většina syrských uprchlíků přicházejících do Řecka má středoškolské či vysokoškolské vzdělání, přes 60 procent jich opustilo Sýrii během letošního roku a více než 80 procent se jich do Řecka dostalo na první pokus. Vyplývá to z průzkumu, který mezi 1245 syrskými uprchlíky od dubna do září provedli zástupci Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Úřad v tiskové zprávě poznamenal, že jde zatím o nejširší podobnou anketu mezi utečenci, jejímž cílem bylo zjistit, co jsou Syřané zač a proč přicházejí do Evropy. V návaznosti na to jim totiž budou moci mezinárodní organizace i vládní úřady poskytnout mnohem konkrétnější pomoc.

Z vyzpovídaných osob jich mělo 86 procent vyšší vzdělání, buď středoškolské či vysokoškolské. Asi čtvrtina uprchlíků stále pátrá po některém členovi rodiny, který v Sýrii zmizel. Nadpoloviční většina, 63 procent dotazovaných, uprchla ze Sýrie v letošním roce a 85 procent se jich dostalo do Řecka na první pokus.

Z průzkumu dále vyplynulo, že přes 62 procent uprchlíků pochází z Damašku či Halabu, tedy dvou největších syrských měst. Mezi příchozími bylo nejvíce studentů, ale také učitelů, právníků, lékařů, pekařů, projektantů, kadeřníků a počítačových expertů.

Podle UNHCR dorazilo do Řecka v období mezi dubnem a zářím téměř 263 tisíc uprchlíků. Vyzpovídaný vzorek tak představuje jen jejich malou část, přesto ale průzkum přispívá k větší informovanosti o složení uprchlické vlny, uvedla organizace. UNHCR plánuje provést do konce prosince ještě další dva průzkumy a shromáždit o utečencích co nejkomplexnější množství informací.