UniCredit očekává stamiliardovou ztrátu, navíc nesplní požadavky Evropské centrální banky

Centrála italské bankovní skupiny Unicredit

Centrála italské bankovní skupiny Unicredit Zdroj: archiv E15

UniCredit Bank
Sídlo ECB ve Frankfurtu.
Vývoj hodnoty akcií skupiny Uniredit
Výkonný ředitel skupiny UniCredit Federico Ghizzoni
Jiří Kunert, UniCredit Bank
8
Fotogalerie

Největší italská bankovní skupina UniCredit očekává za loňský rok ztrátu kolem 11,8 miliardy eur (319 miliard korun). Důvodem jsou mimořádné odpisy spojené s očištěným bilance od špatných úvěrů.Ústav také upozornil, že nesplní požadavek na minimální objem kapitálu, jak stanovují pravidla Evropské centrální banky (ECB).

To jen podtrhuje, jak důležitá je pro banku plánovaná emise nových akcií v objemu 13 miliard eur, uvedla agentura Reuters.

Prodej nových akcií by mohla banka zahájit už 6. února. Ukazatel kapitálové síly CET1 se sníží na osm procent, zatímco minimální požadovaná hranice je deset procent. Banka totiž očekává, že mimořádné odpisy za čtvrté čtvrtletí budou v objemu 12,2 miliardy eur, což je částka, kterou již dříve oznámila.

UniCredit očekává, že kapitálový deficit obnoví po emisi akcií, což by mělo být do 10. března. Jejím cílem je, aby ukazatel CET1 byl v roce 2019 byl nad hranicí 12,5 procenta.

UniCredit je jedinou italskou bankou, která byla označena za globálně systémově důležitou. V prosinci banka oznámila, že v rámci plánu na zlepšení hospodaření uzavře více než 900 poboček a propustí 14 tisíc zaměstnanců.

Ve zprávě zveřejněné před plánovanou emisí akcií ale banka také uvedla, že ECB při kontrole jejího finančního stavu nalezla několik slabin. Patří k nim nízká kapitálová přiměřenost, slabá ziskovost, vysoká úroveň špatných úvěrů v Itálii, vysoké náklady v Německu a Rakousku a také rizika spojená s napojením na Turecko a Rusko. UniCredit má také do konce února předložit ECB plán, jak se vypořádá se špatnými úvěry.

V roce 2015 vykázala UniCredit čistý zisk 1,7 miliardy eur. Pokud by za loňský rok nemusela odepisovat ztrátové úvěry a činit další opatření, byla by v zisku.