Světová banka radí Rusům: Chcete dohnat svět? Zvyšte produktivitu

Prezident Světové banky Jim Yong Kim

Prezident Světové banky Jim Yong Kim Zdroj: CTK/AP

ruské rubly (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Světová banka (SB) radí ve své zprávě Rusku, aby zlepšilo investiční klima, diverzifikovalo své hospodářství závislé na ropě a zvýšilo produktivitu, pokud chce dohnat světovou ekonomiku. Podle jejích prognóz má Rusko v letošním roce i přes mírný růst za globální ekonomikou zaostávat.

Výkon ruské ekonomiky se podle Světové banky loni snížil o 0,5-0,6 procenta poté, co se hospodářství propadlo o 3,7 procenta v roce 2015. Letos sice SB očekává růst o jedno až dvě procenta, ale i tak Rusko zaostane za růstem globálním, který by měl činit 2,7 procenta a za sedmi procenty, o které jeho ekonomika ročně rostla v prvních deseti letech tohoto století.

"Většina navrhovaných opatření sice přinese ovoce až ve středním nebo delším horizontu, ale nyní je čas začít," píše se ve zprávě. Podle jejích autorů je kvůli stále nízkým cenám ropy a přetrvávajícím západním sankcím kvůli anexi Krymu otázkou, zda se zemi podaří udržet sociální a ekonomické výdobytky dosažené za vlády Vladimira Putina. Doporučují proto zlepšit infrastrukturu, regulaci a podmínky pro investory.