Únosce egyptského letadla na Kypru dál zadržuje sedm lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: Shai Barzilay via Flickr

Únosce egyptského letadla, které dnes ráno nuceně přistálo na Kypru, mohl mít k činu osobní motiv. Podle kyperských sdělovacích prostředků žije na Kypru jeho bývalá žena a muž chce získat na Kypru azyl. Na palubě letadla bylo nejméně 55 cestujících a sedmičlenná posádka. Většinu z cestujících už únosce propustil, ale podle společnosti EgyptAir, jíž letadlo patří, stále zadržuje posádku a několik cizinců. Všichni egyptští cestující jsou na svobodě.

Na palubě letadla je stále sedm lidí, z toho tři pasažéři. Na tiskové konferenci to řekl zástupce egyptské vlády. Národnosti stále zajatých cestujících ale nesdělil. Na palubě bylo podle představitele 55 pasažérů a posádka. Podle vládního činitele zatím konkrétní požadavky únosce nejsou jasné a stále se s ním vyjednává.

Pilot letadla Umar Gammál oznámil, že jeden z pasažérů pohrozil, že odpálí pás s výbušninami, který má na sobě, a nutil posádku odklonit směr letu na Kypr. Původně letadlo mířilo z Alexandrie do Káhiry. Kyperské zdroje zatím nepotvrdily, že má muž u sebe výbušniny. Na letiště v Larnace byla vyslána protiteroristická jednotka, letiště je uzavřeno a lety na Kypr odkloněny na letiště v Pafosu na západě ostrova.

Mluvčí letecké společnosti EgyptAir, již citovala agentura Bloomberg, řekla, že únosci požádali, aby letadlo přistálo na Kypru. Agentura DPA získala informaci, že piloti kontaktovali letiště v Larnace a požádali o povolení mimořádného přistání kvůli únosu. Podle kyperské televize bylo únosců několik a původně oznámili, že ženy a děti mohou vystoupit.

Egyptská státní média únosce identifikovala jako Egypťana Ibráhíma Samáhu, který chce získat na Kypru azyl. Podle svědků vyhodil z letadla na letištní plochu dopis a žádá, aby byl doručen jeho bývalé ženě.