Ural zasáhl meteorit, tlaková vlna zranila přes tisíc lidí

Meteorit padající na Ural

Meteorit padající na Ural Zdroj: ctk/ap

V řídce osídlené oblasti na Urale v Rusku dnes ráno spadl meteorit. Následná tlaková vlna zranila přes 1000 lidí. Většině z nich ublížily střepy z oken, jež rozbila tlaková vlna. Událost, která v oblasti způsobila paniku, podle odborníků nemá nic společného s průletem planetky kolem Země, jenž se očekává na dnešní večer.

Jako zajímavý zážitek, který by už víckrát nechtěla zažít, popsala pád meteoritu Iva Bulisová, manželka českého hokejisty Jana Bulise působícího v klubu KHL Traktor Čeljabinsk. „V Čeljabinsku se rozednívá až kolem desáté. V devět tedy byla ještě tma, najednou se venku rozsvítilo, ozvala se strašná rána a celý dům se zachvěl. Vypadalo to jako zemětřesení. Některé domy měly rozbitá okna. Nefungovala elektřina, nevěděli jsme, co se děje,“ řekla Bulisová.

Déšť meteoritů byl zaznamenán kromě Čeljabinské i v Kurganské a Ťumenské oblasti, v Baškortostánu a na severu Kazachstánu. Po dopadu meteoritu se domy otřásaly a okenní tabulky praskaly i ve městech Satka, Korkino a Kopejsk, vzdálených od místa dopadu u Čebarkulu asi 80-120 kilometrů. Meteorit zanechal v mrazivém počasí na 300 domů bez oken, mezi nimi i školy a nemocnice. Veškerá infrastruktura podle úřadů funguje normálně, jen školy jsou zavřené. V ovzduší nebyla naměřena radiace ani žádné škodlivé látky.

Exploze v meteorickém roji úlomků způsobily na obloze světelné efekty, které zachytily v Rusku populární kamery v kabinách vozidel. Podle agentury ITAR-TASS nebeský úkaz zaznamenali i v Kazachstánu a také ruských městech Jekatěrinburg a Ťumeň.

V Čeljabinsku tlaková vlna strhla střechu továrny na výrobu zinkuV Čeljabinsku tlaková vlna strhla střechu továrny na výrobu zinku | ctk/apV Čeljabinsku tlaková vlna strhla střechu továrny na výrobu zinku

Tiskový odbor ruské vesmírné agentury Roskosmos uvedl, že předvídat pád meteoritu je nemožné. Podle Roskosmosu jejich přístroje meteorit nezaznamenaly a neobjevil se ani na radarech jiných renomovaných pozorovatelů vesmíru.

Vyhledat místa dopadu meteoritů se dnes vydalo osm letadel ruského ministerstva pro mimořádné události. Na zemi bylo do pátracích akcí zapojeno podle ruských úřadů 20 tisíc lidí a 4000 pátracích vozidel. Jejich snaha byla nakonec úspěšná - u jezera Čebarkul, které leží asi 70 kilometrů západně od Čeljabinska, byl nalezen kráter o šířce asi osmi metrů. Zvýšenou radiaci tam přístroje nezaznamenaly.

Vyhledávání úlomků meteoritu podle ruských médií přerušila tma, ale po rozednění v něm pátrací týmy budou pokračovat. Úlomky už údajně byly nalezeny nejen v okolí jezera Čebarkul, ale i u města Zlatoust, které leží asi 50 kilometrů západně od místa dopadu hlavního meteoritu. Ruská Akademie věd se domnívá, že meteorit před vstupem do atmosféry vážil deset tun a letěl rychlostí asi 20 kilometrů za sekundu. Rozpadl se asi ve výšce 30 až 50 kilometrů. Ředitelka astronomické observatoře ve Sverdlovské oblasti Polina Zacharová uvedla, že na zem dopadlo „samostatné těleso, jehož váha byla zhruba kilogram“. „Pád meteoritu vyvolal tlakovou vlnu, která rozbila okna. V takovém případě ve výšce pět až 20 kilometrů dochází k explozi, která vysílá jasné světlo,“ řekla Zacharová.

„Dnešní dopad meteoritu na Urale nemůže mít žádnou souvislost s těsný průletem planetky 2012 DA14 kolem Země. Meteorit měl totiž rozdílnou dráhu letu, než jakou má asteroid. Jde tedy o naprostou náhodu, byť je to samozřejmě zajímavé,“ řekl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Planetka o váze 400 tisíc tun se dnes podle astronomů bude nejblíže Zemi pohybovat asi 28 tisíc kilometrů vysoko, a nepředstavuje tak nebezpečí.

Ruská policie v souvislosti s přírodním úkazem na Urale vyhlásila poplach a spustila krizový plán na ochranu důležité infrastruktury. Evakuovány byly některé kanceláře. Úřady vyzvali rodiče, aby vyzvedli děti ze škol a aby se uchýlili do svých domovů. Systém včasného varování občanů rozeslal obyvatelům textové zprávy do mobilních telefonů. Podle svědků ale mobilní telefony nefungovaly, místní úřady to přičítají přetížené síti; lidé totiž začali horečnatě telefonovat. Pevné linky fungovaly spolehlivě.