Úrokové stropy u dluhopisů? ECB řeší, jak na spekulanty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropská centrální banka (ECB) uvažuje o tom, že stanoví jednotlivým členským zemím eurozóny úrokové limity, po jejichž překročení by začala nakupovat jejich dluhopisy. Informoval o tom německý časopis Spiegel bez uvedení zdrojů.

Tento postup by mohl ukázat investorům, jakou úroveň úroků u státních dluhopisů považuje ECB za přiměřenou. To by podle listu odrazovalo spekulanty od snahy dostat úroky nad tuto úroveň.

Šéf ECB Mario Draghi začátkem měsíce uvedl, že banka pracuje na mechanismu, který jí umožní intervenovat na otevřeném trhu a nakupovat státní dluhopisy. Již dříve slíbil, že udělá vše pro to, aby zabránil rozpadu eurozóny.

Myšlenka nákupu dluhopisů prostřednictvím ECB nicméně naráží na opozici, a to zejména ze strany německé centrální banky. Německá kancléřka sice tento týden Draghiho strategii podpořila, německý ministr financí Wolfgang Schäuble však o víkendu plánované nákupy dluhopisů kritizoval. „Pokud s tím začneme, už to neskončí. Je to podobné, jako řešit své problémy pomocí drog,“ uvedl.

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos o víkendu naopak vyzval ECB k neomezeným nákupům dluhopisů, které by pomohly Španělsku snížit náklady na správu dluhu a zmírnily obavy o osud eurozóny.