USA a Kubu zřejmě dále sblíží i nová letecká spojení a poštovní služby

Turisté před americkou ambasádou v Havaně

Turisté před americkou ambasádou v Havaně Zdroj: ctk/ap

Kuba a Spojené státy nejspíš v dohledné době uzavřou dohody, které umožní obnovit mezi oběma zeměmi pravidelné letecké linky a poštovní služby. Sdělil to v Havaně vysoký představitel kubánského ministerstva zahraničí Gustavo Machin. Poštovní služby mezi oběma státy nefungují od roku 1963, tedy krátce po zavedení amerického hospodářského embarga proti Kubě.

Mezi USA a Kubou existuje přímé letecké spojení jen formou charterové dopravy. Pro cestující to například znamená kupovat drahé letenky a podstupovat přísné kontroly, které je nutí být na letišti čtyři hodiny před odletem.

Účastníci druhé schůzky bilaterálního výboru Kuba-USA se v úterý ve Washingtonu podle Machina shodli, že situace již umožňuje počítat v dohledné době „s přijetím konkrétních dohod v otázkách společného zájmu. Tím jsou například i pravidelné lety mezi oběma zeměmi a obnovení přímé poštovní služby.

Washington a Havana, které po více než 50 letech napjatých vztahů obnovily letos v červenci diplomatické vztahy, by také mohly v blízké budoucnosti podepsat dohody o ochraně životního prostředí a o boji proti nelegálnímu obchodu s drogami, řekl podle agentury AFP dále Machin.

V posledních měsících je ale embargo postupně uvolňováno. Obchody s ostrovním státem jsou nyní pro americké firmy snazší

Kubánský představitel upřesnil, že příští schůzka výboru Kuba-USA se uskuteční v únoru na Kubě. Dodal, že obě země se také dohodly pokračovat ve výměně názorů na lidská práva, s níž začaly v březnu ve Washingtonu.

Hlavním cílem jednání obou zemí je nyní odbourání hospodářského embarga, které Spojené státy uplatňují vůči komunistické Kubě od roku 1960. Zavedly jej v reakci na znárodnění majetku, který patřil americkým firmám a občanům. O dva roky později jej výrazně zesílily, takže v jeho rámci byla zakázána většina obchodu s Kubou i cest na ostrov.

V posledních měsících je ale embargo postupně uvolňováno. Obchody s ostrovním státem jsou nyní pro americké firmy snazší. Totéž se týká cestování na ostrov na trajektech. Zcela může embargo zrušit pouze Kongres USA, jehož republikánská většina zatím ale takovému kroku brání. Demokratický prezident Barack Obama, jehož mandát vyprší v prosinci 2016, v říjnu usoudil, že se nakonec podaří embargo odvolat.