USA chtějí zjednodušit víza. Číňané a Brazilci mají přivézt peníze

Čínští turisté

Čínští turisté Zdroj: profimedia.cz

Významně pomoct zotavit hospodářství z USA nedávné hluboké recese mají podle představ Baracka Obamy turisté. Americký prezident je chce k cestě do USA motivovat jednoduššími pravidly. Zpružnit mají vstupní kontroly na hranicích pro návštěvníky, kteří představují malé bezpečností riziko, a zrychlit se má i vydávání víz v Číně a Brazílii, kde na ně nyní lidé čekají i týdny. Solventní klientela z rychle rostoucích zemí během návštěvy v průměru utratí kolem 5 tisíc dolarů (kolem 100 tisíc korun).

Spojené státy by se podle šéfa Bílého domu měly stát turistickou destinací číslo jedna. Zahraniční návštěvníci dávají v USA práci zhruba 1,2 milionu lidí. Celkem v turistickém ruchu v zemi pracuje asi 7,5 milionu lidí a například v roce 2010 se odvětví na hrubém domácím produktu země podílelo 2,7 procenta.

„Každý rok přijedou do USA desítky milionů turistů z celého světa. Čím více lidé navštíví Ameriku, tím více Američanů se vrátí do práce. Potřebujeme pomoci firmám v celé zemi, aby rostly a vytvářely pracovní místa; soutěžily na trhu a vítězily. Obnovíme tak ekonomiku, kde se vyplácí tvrdá práce, kde je odměňována zodpovědnost a kde každý může uspět každý, kdo se o to snaží,“ podotkl Obama.

Číňané a Brazilci přivážejí do USA miliardy

Větší příliv turistů do Spojených států si mimo jiné slibuje od vyslání více než 100 nových konzulů do Číny a Brazílie. Zájem tamních lidí o cesty do USA v posledních letech roste, brzdí je ale dlouhé vyřizování víz a malý počet míst, kde je o ně možné zažádat.

Jen v roce 2010 přitom turisté z těchto zemí „přivezli“ do USA zhruba 15 miliard dolarů a umožnili vznik několika tisíců pracovních míst. Americká vláda očekává, že v dalších letech počty turistů z Číny, Brazílie, ale i Indie dále porostou.

Obama chce také turistům usnadnit samotný vstup do Spojených států, který v současnosti kvůli obavám z terorismu představuje i desítky minut trvající fronty na hraničních kontrolách. Chce proto rozšířit program Global Entry, který předem prověřeným návštěvníkům umožňuje projít hranicemi rychleji.

Americká vláda chce také rozšířit počet návštěvníků, kteří na cestu do země nepotřebují vízum. V současnosti mají USA bezvízový styk se 36 zemi včetně Česka. V brzké době by k nim měl přibýt Tchaj-wan.

Bílý dům také zřídí zvláštní pracovní skupinu, která bude mít na starost propagaci země pro turisty. Zejména se zaměří na americké národní parky či historické pamětihodnosti. V roce 2010 je navštívilo přes 400 milionů lidí z USA i zahraničí, kteří podnítili ekonomickou aktivitu v hodnotě 50 miliard dolarů a dali práci 400 tisícům lidem.