USA: Evropa se musí více než kdy jindy účastnit misí ve světě

Jednotky OSN (ilustrační foto)

Jednotky OSN (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: United Nations Photo via Flickr

Mírové mise v oblastech konfliktů ve světě jsou více než kdy jindy závislé na účasti armád evropských zemí, prohlásila v Bruselu americká velvyslankyně v OSN Samantha Powerová. Zároveň vyzvala vlády na kontinentu, aby pro zahraniční mise vyčlenily více vojáků. Prezident Barack Obama podle diplomatky letos v září uspořádá v New Yorku summit, aby vyšší účast evropských států zajistil.

Podle Powerové před dvěma desítkami let působilo v mezinárodních kontingentech kolem 25 tisíc evropských vojáků, zatímco nyní jich je méně než šest tisíc. To je je méně než sedm procent z 90 tisíc „modrých přileb“ OSN.

Americká diplomatka podle agentury Reuters připomněla, že nyní existuje 16 různých misí, z toho více než polovina v Africe. Spojené státy na mírové mise přispívají 28 procenty finančních nákladů, které se jen za letošek vyšplhají na 2,5 miliardy dolarů (62,8 miliardy korun).

Spravedlivý podíl

„Samozřejmě to není práce Spojených států - nebo jakékoliv jiné vlády, aby říkaly evropským zemím, jak udržovat mír a bezpečnost. Důležité ale je, aby každý z nás poskytoval svůj spravedlivý podíl,“ prohlásila Powerová na akci pořádané organizací Přátelé Evropy.

Obama podle Powerové využije zářijové zasedání Valného shromáždění OSN k tomu, aby „podnítil vlnu nových závazků“ vůči mírotvorným misím světové organizace. Připomněla, že evropské státy snížily stav svých vojáků v Afghánistánu z 35.000 před čtyřmi lety na nynějších 2000. Evropští vojáci by se podle ní teď „hodili jinde“.