USA hlásí první případ eboly. Nakažených může být více

ebola

ebola Zdroj: ctk

Ebola se poprvé vyskytla na území USA. První zjištěný pacient trpící ebolou ve Spojených státech se začal léčit až šest dní po návratu ze západní Afriky a mohl do té doby nakazit virem některé členy rodiny a další osoby. Uvedl to v noci na dnešek šéf amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Ředitel CDC Thomas Frieden je ale přesvědčený, že se smrtelná nemoc v zemi nerozšíří. O situaci podle agentury Reuters informoval osobně prezidenta Baracka Obamu. „Je jistě možné, že u někoho, kdo byl v kontaktu s touto osobou, se může v příštích týdnech objevit ebola. Nepochybuji ale o tom, že zabráníme jejímu šíření po Spojených státech,“ řekl Frieden.

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí v úterý oznámilo, že od neděle je v Dallasu ve státě Texas hospitalizovaný muž nakažený ebolou, který nedávno pobýval v Libérii. Tato západoafrická země patří k zemím nejvíce postiženým touto virovou chorobou.

Pacient léčený v Texasu je možná nejen prvním nakažený ebolou v USA, ale i prvním případem této choroby mimo území Afriky, řekl Frieden novinářům.

USA již dříve evakuovaly do vlasti tři své občany, kteří se během nynější epidemie eboly nakazili v západní Africe a začali se tam léčit.

Nemoci ve třech nejpostiženějších zemích - Guineji, Sieře Leone a Libérii - podlehlo již více než 3000 lidí. Podle úterní zprávy fondu UNICEF přibylo v důsledku epidemie také značné množství sirotků. Jednoho nebo oba rodiče ztratilo prý kolem 3700 dětí.