USA jsou blízko schválení druhé vakcíny, Huawei postaví továrnu ve Francii

Vakcíny od Moderny je v USA těsně před schválením

Vakcíny od Moderny je v USA těsně před schválením Zdroj: Reuters, E15

Vakcíny od Moderny je v USA před schválením
Obří exploze v Bejrútu
Obří exploze v Bejrútu
Huawei
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Moderna může získat zelenou v USA

Ve Spojených státech by mohla být už během pátku schválena druhá vakcína proti koronaviru pro nouzové použití. Skupina nezávislých expertů amerického Úřadu pro kontrolu léčiv (FDA) odhlasovala, že benefity látky od společnosti Moderna převažují nad riziky pro lidi starší osmnácti let. Uvádí se, že vakcína má zhruba 95procentní účinnost.

Bezprostředně po udělení souhlasu by mělo být k dispozici šest milion dávek látky. USA už začaly s očkováním produktem od Pfizer/BioNTech, který dostal souhlas minulý týden. Výhodou vakcíny od Moderny je snazší skladování. Země se potýká s velkým nárůstem případů nákazy, ve čtvrtek hlásila rekordní počet hospitalizací, přes 113 tisíc.

Vyšetřování exploze v Bejrútu se komplikuje

Vyšetřování ničivého srpnovému výbuchu v bejrútském přístavu maří spory mezi politiky a justicí. Zodpovědný soudce pozastavil další úkony poté, co dva obvinění exministři požádali o přesunutí případu jinému soudci. Minulý týden obvinil soudce z nedbalosti premiéra v demisi Hassána Dijába, bývalého šéfa rezortu financí Alího Hasana Chalíla a někdejší ministry veřejných prací a dopravy Gházího Zajtara a Júsufa Finjánúse.

Chalíl a Zajtar obviňují soudce z porušování ústavy a vyšetřování bude pozastaveno, dokud o jejich žádosti nerozhodne kasační soud. Dijáb zase v pondělí odmítl předvolání. Mnoho Libanonců je přesvědčeno, že za výbuch nese zodpovědnost zkorumpované vedení země.

Z trhů a burz

Akcie v USA na rekordu

Všechny tři hlavní americké akciové index uzavřely čtvrteční obchodování na novém rekordu. Index Dow Jones stoupl o 0,49 procenta, na 30 303,37 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,58 procenta na 3722,48 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,84 procenta, na 12 764,75 bodu. Zástupci republikánů a demokratů jsou blízko dohody o nové koronavirové pomoci. Naopak americký dolar pokračoval v poklesu a ke koši měn sestoupil poprvé od dubna 2018 pod 90 bodů. 

Huawei ve Francii vytvoří stovky pracovních míst

Čínský telekomunikační gigant Huawei oznámil, že ve Francii otevře továrnu na výrobu zařízení pro mobilní sítě. Bude to teprve druhý výrobní provoz mimo Čínu. Investuje do něj přinejmenším 200 milionů eur a v počáteční fázi vytvoří 300 pracovních míst ve městě Brumath na východě země v blízkosti hranic s Německem.

„Díky této továrně, postavené na křižovatce Evropy, společnost Huawei posílí svoji už tak významnou přítomnost na kontinentu s 23 výzkumnými a vývojovými centry, více než stovkou partnerských univerzit, přes 3100 dodavateli a efektivním dodavatelským řetězcem,“ uvedla firma, která v Evropě bojuje o svou reputaci týkající se bezpečnostních rizik.

Tweet dne

Situace týkající se našich rozhovorů s EU je dnes večer velmi vážná. Nedaří se pokročit a čas nám dochází. Premiér @BorisJohnson dnes večer vyjádřil své obavy ze současného stavu předsedkyni Komise @vonderleyen.

Hlavní britský vyjednavač dohody o budoucích vzájemných vztazích mezi EU a Spojeným královstvím David Frost informoval ve čtvrtek večer o neuspokojivém stavu rozhovorů. Telefonicky spolu znovu hovořili premiér Boris Johnson a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Hlavní třecí plochou je nyní podle dostupných informací rybolov. Evropský parlament přitom sdělil, že případnou dohodu schválí jen v případě, že bude hotova do nedělního večera.

Stane se dnes

  • Poslanci Evropského parlamentu budou debatovat o vrcholících jednáních EU s Británií a schvalovat návrhy nouzových opatření pro případ neúspěchu rozhovorů.
  • Generální tajemník OSN António Guterres je na návštěvě Berlína, setká se s kancléřkou Angelou Merkelovou.
  • Institut Ifo zveřejní zprávu o vývoji podnikatelské důvěry v Německu za prosinec.
  • Největší světový výrobce sportovního oblečení a obuvi, americká společnost Nike, zveřejní hospodářské výsledky za druhé fiskální čtvrtletí.