USA jsou kvůli Sýrii ochotné jednat s Moskvou o „omezené koordinaci“

Příslušník syrské armády

Příslušník syrské armády Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Spojené státy jsou otevřeny taktickým diskusím s Moskvou o válce v Sýrii, aby se vyhnuly případným nedorozuměním vyvolaným zvýšenou ruskou vojenskou přítomností v regionu, oznámil Bílý dům. O formách "omezené koordinace" se Washington nezmínil.

Mluvčí prezidenta Baracka Obamy Josh Earnest na tiskové konferenci prohlásil, že USA „zůstávají otevřené taktickým a praktickým diskusím“ s Moskvou. Agentura Reuters s odvoláním na zdroje z Pentagonu napsala, že podobná jednání mohou být nezbytná, aby se obě strany vyhnuly případným nedorozuměním vyvolaným zvýšenou ruskou vojenskou přítomností v regionu.

Rusko v poslední době vyslalo do Sýrie těžkou výzbroj a armádní experty a podle Pentagonu se možná připravuje na zřízení letecké základny v severosyrské Latákíji, která je baštou prezidenta Bašára Asada.

Podle Moskvou nepotvrzených zpráv se ruská výzbroj už zapojila do bojů v Sýrii. USA vojenskou aktivitu Moskvy kritizují s tím, že jen zkomplikuje boj spojenecké koalice proti teroristům z Islámského státu.

Ruský server Gazeta dnes napsal, že ruská výzbroj směřuje do Sýrie z černomořského přístavu Novorossijsk. Vojáci odjíždějící na Blízký východ se prý o cíli své mise dozvídají až na poslední chvíli, mnozí z nich s tím prý nesouhlasí. Jiní mají za to, že odjedou podpořit východoukrajinské separatisty v Donbasu. Na odesílání ruských vojáků do Sýrie si prý stěžují jejich rodiny, padlo údajně několik žalob, které ale vojenská prokuratura odmítla.

Pentagon ve čtvrtek zvýšil odhad počtu ruských vojáků v Sýrii z 200 na 500. „Chceme se vyhnout nedorozuměním. Chceme vyloučit problémy,“ řekl novinářům mluvčí Pentagonu Peter Cook.

Podle Reuters je nejasné, jakou formu by měly americko-ruské konzultace o Sýrii mít a kdy by se mohly uskutečnit. Moskva i Washington označují Islámský stát za nebezpečného nepřítele. Zatímco ale USA považují prezidenta Asada za jeden z důvodů eskalace násilí, Moskva neustává v jeho podpoře.