USA podpořily Lagardeovou do funkce šéfky MMF

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: reuters

Spojené státy podporují francouzskou ministryni financí Christinu Lagardeovou do funkce výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF). Uvedl to dnes americký ministr financí Timothy Geithner. Podpora USA prakticky znamená jasné vítězství Lagardeové. Právě dnes se schází výkonná rada MMF, která má do 30. června rozhodnout o novém řediteli.

Kromě Lagardeové je dalším kandidátem na funkci guvernér mexické centrální banky Agustín Carstens. Pozice šéfa fondu se uvolnila poté, co byl nucen rezignovat Dominique Strauss-Kahn obviněný z pokusu o znásilnění pokojské v jednom newyorském hotelu.

Geithner uvedl, že Lagardeové „výjímečný talent a široké zkušenosti budou neocenitelné pro vedení této nepostradatelné instituce v obtížné době pro globální ekonomiku“. Vítězství Lagardeové se všeobecně očekává a USA svou podporou toto očekávání potvrdily. Kromě USA Lagardeovou podporuje Evropa, Čína a Rusko. Všechny tyto země mají majoritu hlasů ve 24členné výkonné radě. Lagardeová bude první ženou ve vedení této organizace, napsaly agentury AP a Reuters.

Nynější soupeření o šéfa MMF je jedním z nejostřejších v historii fondu. Rozvíjející se země razantně vystoupily proti současné praxi, kdy v čele MMF stojí vždy zástupce Evropy a v čele Světové banky Američan. Požadují, aby se tyto pozice otevřely i kandidátům mimo Evropu a USA, šance na změnu jsou však zatím nízké.

Příznivci Lagardeové argumentují tím, že MMF by měl vést zástupce z Evropy, protože Řecko, Irsko a Portugalsko jsou nyní největšími dlužníky MMF. Lagardeová loni pomáhala při jednáních o společné pomoci od Evropské unie a MMF pro zadlužené evropské země.

Podle ekonoma Jefferies International Limited Marchela Alexandroviche jmenování Lagardeové uklidní trhy, protože zajistí, že EU a MMF budou i nadále táhnout za jeden provaz. Na druhé straně profesor Cornellovy univerzity a bývalý úředník MMF Eswar Prasad upozornil, že největší výzvou pro Lagardeovou bude ukázat, že neupřednostňuje evropské země.

Několik členů výkonného výboru však vyjádřilo znepokojení nad volbou Lagardeové kvůli nedokončenému vyšetřování, jakou roli Lagardeová hrála v arbitráži z roku 2008, která rozhodla ve prospěch francouzského podnikatele a přítele současného prezidenta Nicolase Sarkozyho. Francouzský soud by měl rozhodovat o této záležitosti 8. července. Podle zdroje by výbor mohl vyřešit tuto otázku tím, že Lagardeová získá kontrakt až po rozhodnutí soudu.