USA pošlou do Libérie experimentální lék proti ebole

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Americký prezident Barack Obama vyhověl žádosti liberijské vlády a povolil odeslání vzorků experimentálního léku proti krvácivé horečce ebola do západoafrické země. Neschválený medikament má být odeslán do Libérie tento týden a nasazen má být při léčbě nakažených místních lékařů.

Obamu o pomoc v pátek dopisem osobně požádala liberijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová. Odeslání dávky experimentálního léku do Afriky schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) a podpořila ho i šéfka Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová.

Lék ZMapp, který vyvíjí kalifornská společnost Mapp Biopharmaceutical, už byl podán dvěma americkým lékařů a španělskému duchovnímu, kteří se ebolou v Africe nakazili.

Brzy by také měly začít klinické testy experimentální očkovací látky proti ebole, oznámila britská farmaceutická společnosti GlaxoSmithKline. Nynější epidemie je podle WHO nejhorší od chvíle, kdy byla ebola před téměř 40 lety poprvé identifikována u člověka.

I kdyby vše šlo rychle a byly zavedeny nouzové postupy, nová vakcína nebude podle expertů připravená k širokému použití před rokem 2015. Experimentální lék dostali zatím dva Američané, kteří se v Africe virem krvácivé horečky nakazili, a jako vůbec první Evropan španělský duchovní Miguel Pajares.

Podle dnešních informací WHO si epidemie eboly vyžádala již 1013 lidských životů. Za poslední tři dny nemoci v západní Africe podlehlo 52 lidí. Největší počet úmrtí zaznamenala Libérie, kde zemřelo 29 lidí. V Sierra Leone to bylo 17 lidí a šest mrtvých ohlásila Guinea. Celkový počet nakažených dosáhl podle WHO čísla 1848.