USA: Putinův mírový návrh pro Ukrajinu? Okupační plán

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Nový mírový návrh ruského prezidenta Vladimira Putina k řešení krize na Ukrajině je jen plánem vojenské okupace a udržení území pod kontrolou proruských separatistů. Podle agentury Reuters v Radě bezpečnosti OSN prohlásila americká velvyslankyně v této mezinárodní organizaci Samantha Powerová. O situaci na Ukrajině nyní jednají také ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa, kteří se sešli v Berlíně.

„Plán usiluje o legalizaci územních zisků, kterých separatisté dosáhli v září, a také ruských vojáků a vybavení na území Ukrajiny,“ řekla Powerová. „Strhněme závoj Putinova mírového plánu a nazvěme ho tím, čím je - ruským okupačním plánem,“ řekla Powerová během zvláštního zasedání vrcholného orgánu OSN.

Mezitím dnes večer začala v Berlíně ministerská schůzka o Ukrajině. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier na úvod jednání vyzval znesvářené strany, aby usilovaly o kompromis. „Mohu jen doufat a vyzvat všechny strany ke konstruktivním jednání, aby bylo dnes dosaženo výsledku,“ řekl podle DPA šéf německé diplomacie.

Rusko v Berlíně zastupuje ministr zahraničí Sergej Lavrov, Ukrajinu jeho kolega Pavlo Klimkin a z Paříže přicestoval francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Cílem rozhovorů je dohodnout se na způsobu naplnění loňských ujednání z Minska o klidu zbraní na východě Ukrajiny. V zemi se ale i přes příměří opět v posledních dnech rozhořely tvrdé boje, především pak o letiště v Doněcku.