USA reagují na jaderné testy Severní Koreje. Do regionu vyslaly bombardér

Bombardér B-52 spolu se svou výzbrojí

Bombardér B-52 spolu se svou výzbrojí Zdroj: USAF - Wikimedia Commons

Americký bombardér B-52 dnes přeletěl nízko nad územím spojenecké Jižní Koreje. Šlo o demonstraci síly USA po středečním severokorejském jaderném testu.

Bombardér, který vzlétl z americké základny na tichomořském ostrově Guam, byl doprovázen jedním americkým a jedním jihokorejským bojovým letounem, uvedla americká armáda. Po přeletu nad Korejským poloostrovem se vrátil na svou základnu.

„Dnešní let demonstruje sílu a schopnosti aliance,“ prohlásil generál Curtis Scaparrotti, který stojí v čele amerických jednotek rozmístěných v Jižní Koreji. Podle agentury AP letoun dokonce v Jižní Koreji krátce přistál.

Lze předpokládat, že dnešní přelet amerického bombardéru B-52, schopného nést jaderné zbraně, Severní Koreu rozhořčí

KLDR ve středu oznámila, že provedla úspěšnou zkoušku miniaturizované vodíkové bomby. Odborníci se shodují, že Pchjongjang skutečně provedl čtvrtý jaderný test, pochybují ale, že šlo o vodíkovou pumu.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un dnes navštívil sídlo armádního nejvyššího velení, aby oslavil údajný úspěšný test vodíkové bomby. Poprvé se také veřejně ke zkoušce vyjádřil. Označil ji za „sebeobranný krok“ určený k obraně regionu „před nebezpečím jaderné války způsobené imperialisty pod vedením Spojených států“.

Lze předpokládat, že dnešní přelet amerického bombardéru B-52, schopného nést jaderné zbraně, Severní Koreu rozhořčí. Washington vyslal svá nejmocnější letadla do Jižní Koreje také po severokorejském testu z roku 2013. KLDR tehdy Spojeným státům pohrozila jaderným úderem.