USA zadrží 800 milionů dolarů pro pákistánskou armádu

Pákistánská armáda.

Pákistánská armáda. Zdroj: wikimedia.org

Americká vláda zadrží kolem 800 milionů dolarů (13,5 miliardy korun) pomoci pro pákistánskou armádu. Oznámil to dnes šéf poradců amerického prezidenta William Daley v pořadu televizní stanice ABC.

Daley prohlásil, že Pákistán „podnikl určité kroky“, které Obamově vládě daly „důvod udělat pauzu“ v poskytování pomoci. Podle zástupce Bílého domu se USA a Pákistán snaží překonávat komplikace ve vzájemných vztazích, ale ty se ještě hodně zadrhávají.

List New York Times v sobotu jako důvod zmrazení pomoci označil nespokojenost Washingtonu s vyhoštěním amerických vojenských instruktorů z Pákistánu, respektive s postupem Islámábádu proti povstaleckým extremistům.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou v současné době značně napjaté. USA chtějí, aby Pákistán zintenzivnil boj proti terorismu. Pákistánskou vládu zase rozhořčilo, že ji USA neinformovaly předem o chystané operaci, při níž zvláštní americké komando zlikvidovalo v květnu v Abbottabádu vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Pákistán se navíc začal obávat, aby se neopakovala situace i s nynějším vůdcem Ajmánem Zavahrím. Nový americký ministr obrany Leon Panetta je totiž přesvědčen, že se rovněž nachází na pákistánském území. Islámábád dnes proto podal naléhavou žádost Washingtonu, aby se podělil o zpravodajské informace, jimiž o Zavahrím v současnosti disponuje.

Panetta v sobotu v Afghánistánu řekl, že strategická porážka Al-Káidy je na dosah ruky, až bude zabita desítka až dvacítka jejích zbývajících vysoce postavených činitelů.

Zrušená pomoc představuje více než třetinu z celkových dvou miliard dolarů, jež USA Pákistánu poskytují na bezpečnostní účely. Zhruba 300 milionů je určeno na výlohy při rozmisťování více než 100 tisíc pákistánských vojáků v pásmu podél hranice s Afghánistánem kvůli boji proti extremistickému hnutí Taliban a dalším povstaleckým uskupením. Další peníze financují vojenský výcvik a výzbroj.

Zmínění činitelé listu řekli, že pomoc i dodávky vybavení mohou být obnoveny, jestliže se vztahy zlepší a Pákistán důrazněji zasáhne proti ozbrojencům. Pákistánské velení zastavilo americký program výcviku jeho polovojenských sil. V uplynulých týdnech muselo zemi opustit přes sto instruktorů a hrozí uzavření základny, kterou používá CIA jako výchozí bod pro útoky bezpilotních letounů.