USA znepokojuje hrozba kyberútoků na české nemocnice

Amerického ministra zahraničních věcí Mikea Pompea znepokojily kyberútoky na české zdravotnictví.o

Amerického ministra zahraničních věcí Mikea Pompea znepokojily kyberútoky na české zdravotnictví.o Zdroj: Reuters

Spojené státy jsou znepokojeny hrozbou kybernetických útoků na český zdravotnický sektor. Podle agentury Reuters to prohlásil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Ten, kdo se podílí na takovýchto akcích, musí být připraven, že ponese následky svých činů, dodal.

Ve čtvrtek před hrozícími útoky na počítačové systémy nemocnic a dalších významných cílů varovaly český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) i ministerstvo zdravotnictví. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha už dokonce některé nemocnice i ministerstvo čelily pokusům o napadení.

"Vyzýváme toho, kdo je za to zodpovědný, aby se zdržel škodlivých kybernetických aktivit zaměřených proti českému zdravotnickému systému či podobné infrastruktuře na dalších místech," prohlásil šéf americké diplomacie.

Americké prohlášení přivítal český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který na svém twitterovém účtu uvedl: "Cením si podpory USA a všech našich spojenců při zajištění naší kybernetické bezpečnosti. Kyberútoky na české zdravotnictví v době boje s COVID-19 jsou hyenismem." Petříček doufá, že se zjistí, kdo "má zájem na tom, aby ČR boj s nákazou prohrála".

Pokusy o hackerský útok zaznamenaly například Fakultní nemocnice Olomouc, Fakultní nemocnice Ostrava či Nemocnice Pardubického kraje. Útoky se jim podařilo odrazit.