Už i z Němců se stávají euroskeptici

Německo, euro

Německo, euro Zdroj: profimedia.cz

Dříve evropskému projektu většinově naklonění Němci začínají ztrácet své nadšení. Nelíbí se jim poslední kroky, které se plánují kvůli záchraně eura. Z výsledků průzkumu pro agenturu DPA vyplývá, že většina Němců chce, aby ústavní soud příští týden zastavil fiskální pakt a stálý záchranný fond eurozóny ESM, a nepřeje si ani přenášení dalších pravomocí do Bruselu.

Jen 25 procent Němců podle ankety institutu YouGov souhlasí s tím, aby německý ústavní soud stížnosti na oba nástroje k boji proti dluhové krizi v eurozóně zamítl. Na straně odpůrců je 54 procent.

Podobným výsledkem skončil dotaz na přesun dalších pravomocí na EU. Ten podporuje 27 procent dotázaných, proti je naopak 53 procent.

Ohledně silně zadluženého Řecka by jeho vystoupení z eurozóny podle tohoto průzkumu uvítalo 42 procent Němců, za špatný jeho odchod pokládá 30 procent. Obavy o rozpad měnové unie si dělá 56 procent respondentů.

Ústavní soud v Karlsruhe ve středu oznámí rozhodnutí, zda Německo může dokončit ratifikaci fiskálního paktu i ESM, které jejich němečtí odpůrci u soudu napadli jako protiústavní. Pokud jim dá soud za pravdu, nebude moct prezident Joachim Gauck podepsat příslušné zákony, kterými oba nástroje už schválil německý parlament.

Pro ESM, na který je mimo jiné navázán nákupu dluhopisů krizí postižených států, by to znamenalo, že nebude moct vůbec začít fungovat. Tento scénář se ale v Německu nepokládá za reálný.