Už nechceme platit východním Němcům, bouří se chudé Porúří

Šedivé východní Německo? Kdepak, takhle to vypadá v "západoněmeckém" Dortmundu.

Šedivé východní Německo? Kdepak, takhle to vypadá v "západoněmeckém" Dortmundu. Zdroj: profimedia.cz

Zavřené plavecké bazény, silnice samá díra, rozpadlé budovy – tak vypadají města v Porúří, někdejším průmyslovém srdci Německa. Porúří je chudé a na pokraji bankrotu, ale přesto musí coby bývalé Západní Německo od sjednocení platit nenáviděnou "Soli". Tedy zákonem přikázanou „daň solidarity“, kterou západní Němci neboli "wessis" vyplácejí na obnovu zemí někdejšího komunistického východního Německa. Starostové měst v Porúří se rozhodli vzbouřit. Už žádné miliardy na východ! vyhrožují.

Dvacet let jsme posílali miliardy marek a potom eur, obnova ekonomiky a infrastruktury východu už je dokončená, argumentují celkem oprávněně starostové. Bývalé východní Německo dostane mezi roky 2005 a 2019 celkem 156 miliard eur finanční pomoci v rámci takzvaného Paktu Solidarity číslo II, který zemským vládám přikazuje přispívat bez ohledu na jejich finanční situaci.

Postindustriální Porúří, které bylo kdysi centrem těžby uhlí a výroby oceli, se ale už léta potýká s vlastními finančními problémy. Transfer přinutil města v „rezavém opasku“ Německa nadělat velké dluhy.

Například Essen má dluh ve výši 2,1 miliardy eur, za třetinu z něho může Soli, napsal deník Süddeutsche Zeitung. Duisburg, další město v Porúří, si na příspěvek do Soli půjčilo půl miliardy eur. Oberhausen si ze stejného důvodu vzal úvěr 270 milionů eur. „Tohle přerozdělování založené na zeměpisné poloze musí skončit,“ řekl deníku starosta města Klaus Wehling.

Východ má lesklé hypermarkety a nové dálnice

„Pakt solidarity je perverzní systém, který už nemá žádné opodstatnění,“ připojil se starosta Dortmundu Ullrich Sierau. Podle něho jhe nemožné voličům vysvětlit, proč by si chudá města v Porúří měla brát půjčku na nějaký pakt solidarity.
Starosta Gelsenkirchenu Frank Baranowski žádá zrušení paktu. „Nemůžeme čekat do konce roku 2019,“ varoval. „Východ je na tom teď tak dobře, že ani neví, co se všemi těmi penězi. A my tady v Porúří jsme v temných vodách. To my potřebujeme investice do vzdělání a infrastruktury,“ dodal. Východní Německo už je podle něho opravené dost.

Jak na východ do Saska, Saska Anhaltska, Braniborska, Meklenburska-Předního Pomořanska, Durynska a Berlína tekly miliardy, někdejší šedivé fasády socialistických měst vystřídala lesklá nákupní centra a spojily nové dálnice. Ironií osudu nyní vypadají části východního Německa lépe než ty na západě západě. Wessis jsou proto na své dříve komunistické bratry Ossis naštvaní.

Starostové chtějí vznést požadavek na zrušení soli v blížících se předčasných volbách, které se v Severním Porýní-Vestfálsku budou konat 13. května.