V albánských horách byli zastřeleni čeští turisté

Albánské hory

Albánské hory Zdroj: Albinfo via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Dva čeští turisté, podle místní policie sedmadvacetiletý muž a šestatřicetiletá žena, byli zavražděni v horách na severu Albánie. Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí turisté pocházeli ze západních Čech. Policie vypsala odměnu 30 tisíc eur (asi 814 tisíc korun) za informace, které povedou k dopadení vrahů.

„Případ se vyšetřuje jako trestný čin, muž a žena byli nejspíše zavražděni. Byli nalezeni v noci na dnešek ve svém autě na severu Albánie u města Škodra (Skadar), kam jezdí hodně turistů,“ řekla mluvčí Michaela Lagronová s tím, že nejprve by měli být vyrozuměni příbuzní obětí.

Agentura Reuters s odvoláním na policii a očité svědky uvedla, že turisté byli zastřeleni v pátek na silnici v horské oblasti. Vrazi pak shodili auto do rokle, aby zločin vypadal jako nehoda. Uvnitř vozu se podle policejního mluvčího našla automatická zbraň a zásobník.

Oběti byly okradeny. „Není vyloučeno, že jeden z útočníků mohl cestovat s oběťmi,“ řekl policejní mluvčí. Podle albánské tiskové agentury NOA našla policie v autě otisky prstů, které zřejmě patří jednomu z útočníků. Tím mohl být podle albánských médií najatý místní průvodce nebo stopař a celá akce byla pravděpodobně předem připravená. Policie už v souvislosti s vraždou vyslechla 30 lidí.

Výsledky pitvy údajně ukázaly, že muž i žena byli z blízkosti střeleni do hlavy. Střelba se patrně odehrála za jízdy, když muž řídil a žena seděla vepředu na místě spolujezdce. Auto pak prý bouralo po nekontrolované jízdě, přičemž útočník byl zraněn. Dokázal ale ještě rozbít sklo a z vozu se dostat. Zanechal v něm všechny své věci.

Policie také podle agentury AFP uvedla, že se vedle vozidla s českou poznávací značkou našla útočná puška kalašnikov a deset nábojů. Dvojice byla na cestě za skupinou českých turistů v kempu u odlehlé vsi Theth, než byla asi 50 kilometrů od cíle přepadena. Policie totožnost zavražděných zná, zjistila ji z dokladů.

Horská divočina v okolí místa činu, kde skalní vrcholy dosahují výšky až 2400 metrů, je oblíbenou destinací pro turisty ze západní a střední Evropy. V oblibě ji ale mají rovněž pěstitelé konopí, navzdory policejnímu zásahu z loňského léta.

České turisty od cesty do těchto míst neodradilo ani to, že v této oblasti v roce 2001 zmizeli tři čeští studenti. Osud pohřešované trojice neobjasnila ani vypsaná odměna. Nepotvrdily se ani spekulace, že se studenti mohli stát oběťmi obchodování s lidskými orgány.

Případy Čechů zavražděných v cizině v posledních 10 letech 
18. července 2005 (Británie) - Ve skotském Arbroathu byl v tratolišti krve nalezen český občan. Z vraždy mladíka, který v oblasti pracoval jako sezonní sběrač ovoce, byl obviněn osmnáctiletý muž z Arbroathu.
Srpen 2008 (Mexiko) - Mexická policie nalezla rozřezanou mrtvolu šestadvacetileté Češky. Podle ostravských kriminalistů, kteří na případu spolupracovali, byl vrahem ženy její o sedm let starší český manžel. Za pravděpodobný motiv vraždy označili policisté dluhy a hrozbu rozvodu.
24. ledna 2009 (Španělsko) - Deník Blesk informoval o vraždě delegátky české cestovní kanceláře na Kanárských ostrovech. Devětadvacetiletou Češku podle deníku zavraždil její španělský přítel, který po činu spáchal sebevraždu.
13. září 2009 (Rumunsko) - V Rumunsku zemřel český řidič kamionu. Na parkovišti u Aradu nedaleko rumunsko-maďarské hranice ho podle několika rumunských zpravodajských serverů ubili čtyři rumunští Romové po sporu kvůli hlasité hudbě.
8. října 2010 (Británie) - V anglickém Telfordu byl nalezen mrtvý jednatřicetiletý Čech, jenž pracoval v místní továrně jako svářeč. Z jeho vraždy byl obviněn čtyřiadvacetiletý muž, podle místního tisku pocházející z Polska.
28. prosince 2011 (Kostarika) - Poblíž kostarického města Finca La Libertad byla ubodána dvaadvacetiletá Češka. K vraždě se později přiznal jednadvacetiletý Brit Alfred Saunders.
27. května 2012 (Nový Zéland) - V lese na novozélandském Jižním ostrově našla policie tělo jednatřicetileté české turistky, které neslo stopy znásilnění. Vedle něj byl nalezen mrtvý třiačtyřicetiletý Novozélanďan Jason Frandi, který podle policie turistku zabil a znásilnil a pak spáchal sebevraždu.
30. července 2013 (Egypt) - V hotelovém pokoji v egyptské Hurgadě byly nalezeny dvě mrtvé české turistky - šestatřicetiletá žena a její nezletilá dcera. Manžel, respektive otec zesnulých Petr Kramný prohlásil, že všichni tři měli střevní a žaludeční problémy. Letos v květnu byl Kramný obžalován z jejich vraždy.
7. srpna 2013 (Indie) - Mrtvou čtyřiadvacetiletou Češku našla policie v hotelu na pláži ve městě Kalangut v západoindickém státě Góa; její devatenáctiletý český partner, který ležel poblíž v bezvědomí, se posléze přiznal k její vraždě.
4. července 2015 (Albánie) - Dva čeští turisté, podle místní policie sedmadvacetiletý muž a šestatřicetiletá žena, byli zavražděni v horách na severu Albánie.