V Belgii napadl útočník mačetou dvě policistky, provolával slávu Alláhovi

Charleroi

Charleroi Zdroj: Jmh2o via Wikimedia Commons (GFDL)

Dvě policistky zranil v belgickém městě Charleroi muž s mačetou. Podle svědků při útoku křičel Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký). Útočníka na místě postřelil další příslušník policie, svému zranění muž následně v nemocnici podlehl. Podle prvních náznaků šlo zřejmě o teroristický čin, uvedl belgický premiér Charles Michel.

Zranění jedné z policistek jsou vážná, utrpěla údajně hluboké sečné rány v oblasti obličeje. Podle listu La Libre se bude muset podrobit operaci, v ohrožení života ale není. Zranění druhé napadené policistky jsou lehká.

K útoku došlo krátce před čtvrtou hodinou u kontrolního stanoviště před budovou hlavní policejní stanice v centru jihobelgického města, které leží asi 50 kilometrů od Bruselu. Útočník údajně k policistkám přistoupil, z vaku vytáhl mačetu a okamžitě s ní začal sekat.

Postřeleného pachatele převezli ve vážném stavu do nemocnice. Na operačním stole svým zraněním podlehl. Jeho totožnost a motiv jeho činu jsou zatím neznámé.

Premiér Charles Michel už útok odsoudil. Na základě „předběžných náznaků“ šlo podle něj o teroristický čin. Úřady ale stále shromažďují potřebné informace, dodal premiér, který kvůli útoku přerušil svou dovolenou v jižní Francii. V neděli by se měl zúčastnit zasedání bezpečnostní rady státu. Ze zahraničí se zpět do města urychleně vydal také starosta Paul Magnette.

Ministr vnitra Jan Jambon na twitteru uvedl, že úřady vzniklou situaci vyhodnocují. Čin označil za odporný. „Nevíme, zda šlo o akci osamělého vlka,“ řekl Jambon s tím, že se na útoku mohlo podílet i více osob.

V Belgii panují v současnosti zvýšená bezpečnostní opatření kvůli březnovému teroristickému útoku na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek. Zahynulo při nich 32 lidí.