Merkelová: Armáda chystá manévry s policií, migraci i terorismus zvládneme

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Německo udělá všechno pro objasnění teroristických útoků z minulého týdne a pro dopadení lidí, kteří za nimi stáli. Prohlásila to kancléřka Angela Merkelová. V souvislosti s migrační krizí a s atentáty zopakovala své loňské tvrzení: "Zvládneme to." Současnou situaci označila za historickou zkoušku. Německá armáda podle kancléřky již nyní chystá společná cvičení s policií pro případ řešení následků teroristických činů.

Merkelová odsoudila útoky ve Würzburgu a v Ansbachu, které označila za islamistický terorismus. Podle ní existuje spojitost mezi incidenty v Bavorsku a předchozími útoky v Nice, v Bruselu, v Paříži nebo v americkém Orlandu.

Podle kancléřky chtějí teroristé připravit Západ o jeho svobodu a o jeho způsob života. Snaží se podle ní také zasít nenávist mezi kultury a mezi náboženství a připravit Německo o ochotu pomáhat lidem v nouzi. Merkelová ale vyjádřila přesvědčení, že Západ obstojí ve zkoušce, ve které čelí odvrácené straně globalizace.

Merkelová také uvedla, že Německo vede boj proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) i proti jiným teroristickým uskupením. „Nejsme ale ve válce ani v boji proti islámu,“ zdůraznila kancléřka. Zároveň ale připomněla dřívější vyjádření své vlády, která očekává od muslimských duchovních, že se budou důrazněji odsuzovat teroristické činy, jejichž pachatelé se islámem zaštiťují.

Kancléřka také uvedla, že se vláda po útocích v Bavorsku snaží obnovit důvěru občanů a zajistit, aby se podobné útoky neopakovaly. V budoucnu bude možné při řešení následků teroristického útoku zapojit i vojáky. Podle Merkelové armáda už nyní připravuje společná cvičení s policií, která budou vycházet z možnosti velkého teroristického útoku.

EU zatím v migrační krizi nedělá dost
Evropská unie zatím pro řešení uprchlické krize nedělá podle Angely Merkelové dost. Kancléřka je prý zklamaná z toho, že se zatím podařilo mezi členské země unie rozdělit jen několik tisíc běženců. Podle ní je však pozitivní souhlas všech unijních zemí s posílením ochrany vnější hranice unie.

EU podle Merkelové nedělá dost i při přijímání uprchlíků ze Sýrie, zejména ve srovnání s tím, kolik běženců přišlo do Turecka, Jordánska a Libanonu. Navíc podle ní nefunguje rozdělování uprchlíků tak, aby zátěž migrační krize rovnoměrně nesly všechny země EU.

Vyjádřila ale potěšení z toho, že členské státy se dohodly na posílení evropské pohraniční služby Frontex. Ocenila také Polsko za ochotu zapojit se do mise proti převáděčům běženců v Egejském moři a blíže neupřesněné země východní Evropy za snahu pomáhat při řešení příčin útěku přímo v krizových regionech.

První komentář k útokům z minulého týdne

Merkelová se vyjádřila i k útokům z minulého týdne vůbec poprvé. Kancléřka také nebyla na místě útoků ve Würzburgu a v Ansbachu. Dnes uvedla, že se zúčastnila smutečního aktu v Mnichově, kde osmnáctiletý střelec zabil devět lidí, a že si při té příležitosti připomněla oběti ze šech tří míst.

Podle ankety televizní stanice n-tv během tiskové konference se většina hlasujících přikláněla k názoru, že kancléřka na atentáty v Bavorsku reagovala příliš pozdě: bylo o tom přesvědčeno kolem 80 procent telefonujících.