V Belgii zatkli dva lidi, kteří měli na konec roku plánovat atentáty

Příslušník belgické armády v Bruselu

Příslušník belgické armády v Bruselu Zdroj: ctk/ap

Belgická policie zatkla dvě osoby, které podezřívá z přípravy útoků ve jménu radikální organizace Islámský stát (IS) na několika místech Bruselu ke konci letošního roku. Případ podle ní nesouvisí s listopadovými útoky islámských radikálů v Paříži.

„Vyšetřování odhalilo hrozbu vážných útoků, jejichž terčem mělo být několik symbolických míst v Bruselu a které měly být spáchány v době volna na konci roku,“ řekl podle zahraničních agentur úřad federálního prokurátora.

„Symbolickými terči by mohli být policejní služby a vojáci pobývající v Bruselu,“ řekl AFP mluvčí vládního krizového centra OCAM, které vyhodnocuje teroristické hrozby v Belgii. V pondělí nechal OCAM u těchto bezpečnostních složek v metropoli zvýšit pohotovost.

Zdroj blízký vyšetřování řekl agentuře AP, že jedním z cílů útoku mohlo být známé historické náměstí v centru města Grande Place. „Je zde mnoho lidí, stejně jako hlídkující vojáci a policisté. Poblíž je i policejní stanice,“ řekl zdroj.

Policie zbraně nenašla

Podezřelí byli zadrženi po nedělních a pondělních raziích, především v oblastech Bruselu a Lutychu. Policie přitom zabavila výcvikové vojenské uniformy, propagandistický materiál Islámského státu a počítače. Nenašla ale žádné zbraně či výbušniny, upřesnil úřad.

Prokuratura upřesnila, že nejprve bylo zadrženo šest osob, ale čtyři byly poté propuštěny. Zbylí dva lidé byli obviněni z podílu na činnosti teroristické skupiny, verbování a řízení teroristů a přípravy atentátů.

Zpráva z Bruselu přišla poté, co vídeňská policie v sobotu oznámila, že „spřátelená“ zpravodajská služba varovala několik evropských metropolí před možnou střelbou či bombovým útokem na přelomu starého a nového roku. O které metropole jde, ale Rakušané nesdělili. Česká policie uvedla, že nemá informace, že by některému z českých měst hrozil mezi svátky teroristický útok.

Varování následuje šest týdnů po útocích v Paříži, kde islamisté zavraždili na různých místech 130 lidí a dalších nejméně 350 zranili. Stopy zavedly vyšetřovatele i do Belgie, kde někteří ze skupiny útočníků žili.