V Berlíně explodoval projíždějící vůz, o teroristický čin však zřejmě nešlo

Vůz po explozi

Vůz po explozi Zdroj: ctk/ap

Nástražné výbušné zařízení způsobilo dnes ráno výbuch vozu, který projížděl západní částí Berlína. Při explozi zahynul řidič automobilu. Policie případ spojuje s organizovaným zločinem, o terorismu prý pravděpodobně nešlo.

Osobní automobil Volkswagen Passat s berlínskou poznávací značkou, v němž byl jediný člověk, vybuchl za jízdy kolem 08:00 SEČ na Bismarckově ulici v berlínské čtvrti Charlottenburg.

Podle policejního mluvčího řidič směřoval do centra německé metropole. Bismarckova ulice přímo navazuje na Ulici 17. června, která vede parkem Tiergarten až před Braniborskou bránu. Po explozi stále jedoucí automobil narazil do jiného zaparkovaného vozu.

Trhavina vybuchla uvnitř auta nebo na něm

Kromě 43letého muže „s migrační minulostí“, který zahynul, nikdo jiný zranění neutrpěl, třebaže se incident odehrál během ranní špičky. Zda byl právě zabitý muž cílem útoku, zatím není jasné.

Podle zpravodajského serveru Spiegel Online policisté muže v minulosti vyšetřovali kvůli podezření z obchodování s drogami. Na místě činu byl i státní zástupce, který se v minulosti intenzivně věnoval kriminalitě motorkářských gangů, napsala agentura DPA.

„Policie intenzivně prošetřuje všechny varianty,“ uvedl berlínský senátor pro otázky vnitra Frank Henkel. „Ty zahrnují i možnost, že se jedná o vyřizování účtů v oblasti organizovaného zločinu,“ dodal. Pyrotechnici přivolaní na místo exploze nezjistili přítomnost další výbušniny. „Trhavina vybuchla uvnitř auta nebo na něm,“ uvedl policejní mluvčí Carsten Müller.