V Bratislavě demonstrovaly tisíce lidí proti imigraci

Demonstrace v Bratislavě proti imigraci

Demonstrace v Bratislavě proti imigraci Zdroj: ctk

Demonstrace v Bratislavě proti imigraci
Marián Kotleba
Demonstrace v Bratislavě proti imigraci
Demonstrace v Bratislavě proti imigraci
5
Fotogalerie
Několik tisíc zejména mladých lidí přišlo do Bratislavy na demonstraci proti přílivu uprchlíků do Evropy. Mezi účastníky byly i skupinky Čechů včetně fotbalových fanoušků. Jinou akci v centru slovenské metropole proti nesnášenlivosti podpořilo mnohem méně demonstrantů. Kvůli výtržnostem zejména po skončení demonstrace proti imigraci policie zadržela desítky lidí.

„Jsem šťastný, že jsme se tu sešli v takovém počtu, abychom ubránili Slovensko. V této situaci již nemůžeme ustupovat. Naší morální povinností je postarat se o vlastní děti, o svůj národ, o svůj stát,“ prohlásil z tribuny na protestu pod názvem Stop islamizaci Evropy volební lídr neparlamentní krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba, jenž byl v posledních krajských volbách zvolen županem (hejtmanem) Banskobystrického kraje.

„Nejsme tu jen proto, abychom zastavili imigranty, ale abychom zastavili i ty, kteří nás ničí z parlamentu a z vlády. Naší povinností je postarat se i o zrádce z parlamentu a vlády,“ řekl Kotleba za potlesku davu lidí, který odpověděl pokřikem „oběsit“. Pravicový radikál Kotleba, který se netají přízní k válečnému Slovenskému státu, také kritizoval slovenské poslance Evropského parlamentu za to, že podpořili imigraci.

Účastníci demonstrace, první svého druhu na Slovensku od vypuknutí migrační krize v EU, často křičeli „My jsme tu doma!“, „Slovensko Slovákům!“ nebo vulgární hesla namířená proti Spojeným státům. Organizátoři ohlásili, že demonstraci v budoucnu zopakují.

Slovensko podobně jako Česko, Maďarsko či Polsko odmítlo kvóty na přerozdělování uprchlíků v členských státech EU, slovenští politici ale vyjádřili připravenost Bratislavy pomoci zvládnout migrační krizi na principu dobrovolnosti. „Nemáme práci pro vlastní lidi. Stát nepečuje o vlastní občany, nestaví byty, a my sem chceme dotáhnout cizince?“ uvedl Kotleba v projevu.

Slovenská pomoc při řešení migrační vlny by měla podle něj spočívat v tom, že země pošle vojáky a policisty střežit hranice do Itálie. Kromě Itálie čelí přílivu značného počtu imigrantů v rámci evropské osmadvacítky také Řecko a Maďarsko.

Čtěte komentář Martina Čabana:

Řečníci během více než hodinu trvajícího shromáždění ve svých projevech kritizovali nejen příliv imigrantů, ale také Evropskou unii a NATO. S projevem vystoupil rovněž místopředseda české Dělnické strany sociální spravedlnosti Jiří Froněk. „Mnoha imigrantů trpí nemocemi, které tu nebyly ani ve středověku,“ prohlásil.

Ještě před začátkem protestu v centru Bratislavy se část demonstrantů sešla u hlavního nádraží, odkud se v doprovodu policistů včetně těžkooděnců vydala na pochod na místo hlavního shromáždění.

Když lidé procházeli kolem sídla slovenského prezidenta, kde byly asi dvě stovky účastníků demonstrace proti nesnášenlivosti, někteří účastníci pochodu začali házet do davu svých odpůrců plastové láhve, plechovky či světlice. Oba davy pokřikovaly různá hesla, jejich přímému střetu ale policisté zabránili.

Policie našla zbraně

Policie během demonstrací informovala, že bylo předvedeno deset osob. U několika účastníků protestu policisté našli atrapy výbušnin a takzvané chladné zbraně, mezi které patří například nože. Dva policisté byli zasaženi z davu slzným plynem, podezřelého z útoku policie zadržela.

Po skončení oficiální části demonstrace proti uprchlíkům policie na různých místech Bratislavy zadržela nejméně 50 osob. V areálu Bratislavského hradu došlo k výtržnostem během cyklistického závodu.

Veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice RTVS informovala, že skupina účastníků protiimigrační demonstrace zaútočila na diváky sportovní akce. Policie tam zadržela 25 lidí. Stejný počet osob policisté podle policejní mluvčí Tatiany Kurucové zajistili nedaleko hradu poté, co výtržníci poškodili šest policejních vozů a po policistovi hodili dlažební kostku. Média informovala, že k incidentům došlo také na hlavním nádraží.