V Británii je nejvyšší nezaměstnanost za patnáct let

nezaměstnaní ve Velké Británii, ilustrační foto

nezaměstnaní ve Velké Británii, ilustrační foto

Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii v říjnu vystoupila na 8,3 procenta, a dostala se tak nejvýše za posledních 15 let. Podle tamního statistického úřadu je na rekordu nezaměstnanost mezi mladými lidmi ve věku 16 až 24 let. Těch je vůbec poprvé bez práce více než milion a nezaměstnanost v jejich věkové kategorii vystoupila na hrozivých 21,9 procenta.

Za růstem nezaměstnanosti je příliš slabý růst britské ekonomiky, který nutí firmy šetřit a reagovat na pokles odbytu. Nezaměstnanost, jakou statistici naměřili v říjnu, v Británii nebyla od roku 1996. Před měsícem byla nezaměstnanost na 8,1 procenta a ekonomové předpokládali, že v říjnu se zvýší jen o desetinu procentního bodu.

Statistický úřad míru nezaměstnanosti počítá na základě vývoje za předchozí tři měsíce. Říjnová nezaměstnanost tak zohledňuje vývoj v období červenec až září, zářijová pak v období červen až srpen. Počet lidí bez práce za červenec až září podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) vzrostl o 129 tisíc na zhruba 2,62 milionu. To je nejvýraznější nárůst za poslední dva roky a nejvyšší počet nezaměstnaných od tříměsíčního období červenec až září 1994.

Britská vláda se snaží podpořit ekonomiku a zároveň snížit deficit veřejných financí. Toho chce dosáhnout zavedením úsporných opatření, která počítají s hlubokými škrty. Mimo jiné se předpokládá, že ve veřejné správě bude zrušeno asi 400 tisíc pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti mezi mladými lidmi vystoupila na 21,9 procenta, což je nový rekord od roku 1992, kdy se srovnatelná data začala sledovat. Bez práce je v Británii 1,016 milionu lidí, kteří spadají právě do kategorie mladých. O podporu v nezaměstnanosti ale minulý měsíc požádalo pouze asi o 5300 lidí víc než v předchozím měsíci, zatímco analytici jich očekávali až 20 tisíc. To je nejnižší nárůst od letošního února.