V Calais vznikne kvůli migrantům bezpečná zóna pro 230 kamionů

Častých dopravních problémů v Calais využít uprchlíci, kteří se snaží dostat do kamionů směřujících do Británie.

Častých dopravních problémů v Calais využít uprchlíci, kteří se snaží dostat do kamionů směřujících do Británie. Zdroj: CTK

Ve francouzském přístavu Calais vznikne bezpečná zóna pro kamiony, do které se nebudou moci dostat migranti. Dnes to oznámila britská ministryně vnitra Theresa Mayová. Na nákladní auta stojící ve frontách v Calais se coby černí pasažéři snaží dostat běženci, jejichž cílem je dostat se přes kanál La Manche z Francie do Británie.

Podle Mayové bude mít bezpečná zóna kapacitu pro 230 vozidel, což odpovídá asi čtyřkilometrové frontě. „Tak by měla být zajištěna bezpečnost nákladních aut a jejich řidičů - nebudou muset být volně na silnici, kde se k nim snaží dostávat migranti,“ řekla ministryně v parlamentu. Zónu budou hlídat francouzští policisté a řidičům kamionů by měla být k dispozici dříve než letos v prosinci.

Zástupce místních úřadů ale agentuře AFP řekl, že o plánech, o nichž před poslanci mluvila Mayová, nic neví.

Mayová chce také se svými kolegy v Evropské unii jednat o tom, aby všechna nákladní auta mířící do Británie odpovídala tamním bezpečnostním standardům. Jen sedm procent ilegálních migrantů, které v kamionech objeví britské úřady, je ve vozidlech registrovaných v Británii.

V Calais, kde nákladní vozidla čekají na vjezd do tunelu do kanálu La Manche nebo na trajekt, vznikl divoký tábor, v němž přežívá asi tři tisíce migrantů snažících se dostat z Francie do Británie. Situaci nedávno zkomplikovala stávka zaměstnanců francouzské trajektové přepravy, kteří zablokovali přístav v Calais. Toho využili migranti, kteří se snažili dostat do kamionů stojící v několikakilometrových frontách.