V Doněcku došlo k záhadným explozím v chemičce

Doněck, výbuch chemičky

Doněck, výbuch chemičky Zdroj: reuters

Nad Doněckem, baštou proruských vzbouřenců na východě Ukrajiny, se opět vznáší dým z výbuchů. Podle separatistů dělostřelecký granát či raketa po intenzivním ranním ostřelání města vládními vojsky zasáhly dílnu na výrobu trhavin v místní chemičce. Obyvatelé města naopak podle agentury Interfax tvrdí, že explodoval podnikový sklad výbušnin, aniž by byl závod ostřelován. K obětem na životech podle místních úřadů nedošlo.

Svědci slyšeli dvě či tři silné exploze, pak následovaly další. V podniku nejspíše vybuchuje stará munice určená ke zneškodnění.

„V 10:35 došlo k přímému zásahu dílny na výrobu průmyslové trhaviny, kde zůstaly zbytky výbušnin. Došlo k výbuchu, následně k dalšímu,“ řekl zástupce náčelníka čtvrti Ivan Prichoďko. „Ještě štěstí, že nezasáhli hlavní sklad, kde je 2500 tun výbušnin,“ dodal v televizním rozhovoru.

Škody na podniku jsou sice veliké, ale továrna je opuštěna a vzdálená od obytných čtvrtí. Leckde ale výbuchy rozbily okna.

K explozím v Doněcku došlo jen pár hodin poté, co se zástupci Kyjeva a povstalců dohodli v Minsku na upevnění příměří, vyhlášeného před dvěma týdny a mezitím často porušovaného. Do města dnes přijelo asi 200 ruských kamionů, údajně s humanitární pomocí.

Ukrajinská armáda dnes ohlásila, že během uplynulých 24 hodin v oblasti bojových operací zahynul jeden voják a dalších sedm utrpělo zranění. Na ostřelování armáda odpověděla odvetnou palbou a zabila na dvě desítky vzbouřenců a zničila jeden raketomet a čtyři minomety.