V eurozóně bude letos dvacet milionů nezaměstnaných

Španělsko, nezaměstnanost

Španělsko, nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Krize v eurozóně se bude letos dál zhoršovat a v druhé polovině roku se počet lidí bez práce přiblíží dvaceti milionům. V roce 2010 bylo nezaměstnaných 15,9 milionu. Uvádí to studie společnosti Ernst & Young.

Zvláště ponuré jsou letošní předpovědi analytiků pro Řecko. Tamní ekonomika očekává pokles o 4,3 procenta a nezaměstnanost se má přiblížit 28 procentům. Nepatrně lepší je situace ve Španělsku. Zde společnost Ernst & Young předpokládá, že míra nezaměstnanosti dosáhne 27 procent. Ve třetím čtvrtletí roku 2012 již španělská nezaměstnanost vzrostla na rekordní úroveň 25 procent. V současné době míra nezaměstnanosti ve Španělsku poprvé od července klesla.

Na složitý rok se připravují i úřady práce v Německu. Spolková agentura práce loni evidovavala v průměru 2,9 milionu nezaměstnaných. Tato čísla byla odborníků velmi příznivá, ale letos se v Německu počítá s růstem nezaměstnanosti.

V roce 2014 má být podle analýzy eurozóna z nejhoršího venku. Ekonomika bude růst o jedno procento, v roce 2015 již o 1,4 procenta. S určitým zpožděním se bude stabilizovat i trh práce. V roce 2014 tak má být v eurozóně 19,6 milionu lidí bez práce.