V Iráku padl elitní americký voják, cvičil kurdské jednotky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Namornictvo USA

Na severu Iráku zahynul americký voják. Při návštěvě Německa to oznámil americký ministr obrany Ashton Carter. Agentura AP oznámila, že voják byl členem elitní jednotky SEAL. "Zahynul v boji," řekl Carter. Další podrobnosti sdělit odmítl, dodal jen, že voják přišel o život u Irbílu. Jde o třetího Američana, který zemřel v Iráku od roku 2014, kdy USA vstoupily do bojů proti Islámskému státu (IS).

Podle iráckých zdrojů citovaných agenturou AP zahájili členové IS kolem šesté hodiny ranní útok v asyrském městě Tall Askaf, které leží asi 20 kilometrů severně od Mosulu a severozápadně od Irbílu. Členům IS se podařilo prolomit bojovou linii s pomocí obrněných vozů a buldozerů. V boji zahynuli také tři kurští pešmergové. Člen jednotky SEAL byl mezi Američany, kteří Kurdům v této bitvě radili.

Nejmenovaný americký zdroj AP řekl, že voják byl zabit palbou z malé zbraně, což by znamenalo, že se členové IS dostali k Američanům na vzdálenost jen několika set metrů. Podle tohoto zdroje byli Američané při zahájení útoku asi tři kilometry za bojovou linií. Mluvčí pešmergů Džábir Jávar řekl, že Američana zabil odstřelovač.

USA očekávají další střety

Američtí vojáci budou dále „záměrně za bojovými liniemi“, sdělil zdroj, ale přiznal, že USA očekávají další pozemní střety, protože irácká armáda spolu s kurdskými milicemi připravuje další postupu proti IS a ofenzivu proti Mosulu, který IS obsadil v roce 2014.

Člen SEAL je třetí mrtvý Američan v Iráku. Loni v říjnu přišel o život jeden americký voják při operaci speciálního komanda proti věznici IS na severu země. Letos v březnu byl pak při útoku IS na novou americkou základnu poblíž Mosulu zabit druhý.

Spojené státy v polovině dubna oznámily, že do Iráku vyšlou dalších více než 200 vojáků, takže jich zde budou mít přes 4000. Většina z nově vysílaného kontingentu má za úkol výcvik iráckých jednotek.