V Kalifornii kvůli dalšímu požáru evakuují desítky tisíc lidí

Požáry v Kalifornii

Požáry v Kalifornii Zdroj: ctk/ap

Rozsáhlé požáry v Kalifornii
Rozsáhlé požáry v Kalifornii
Rozsáhlé požáry v Kalifornii
Rozsáhlé požáry v Kalifornii
Požáry v Kalifornii
8
Fotogalerie
Kvůli nově se šířícímu lesnímu požáru na jihu Kalifornie nařídily úřady evakuaci zhruba 82 tisíc lidí. Oznámil to mluvčí hasičů okresu San Bernardino, kde se požár od úterý rychle rozšiřuje. Naopak další požáry, které zuří v nejlidnatějším státě USA, už se hasičům podařilo zčásti dostat pod kontrolu. Policie zadržela muže, který je podezřelý, že jeden z požárů úmyslně založil.

Nejnebezpečnějším z několika požárů sužujících Kalifornii se stal ten v oblasti San Bernardina, asi 100 kilometrů východně od Los Angeles. Od úterý, kdy požár vypukl, se plameny rozšířily na 120 kilometrů čtverečních. Během noci z úterý na dnešek se přitom rozloha hořící plochy ztrojnásobila, uvedla tamní média.

Úřady vydaly příkaz k evakuaci 34 500 domácností, což se týká zhruba 82 tisíc lidí. Podle mluvčího hasičů Erika Sherwina plameny zničily neupřesněný počet budov a zhruba sedmi stovkám hasičů, kteří s nimi bojují, se zatím nepodařilo dostat oheň ani z části pod kontrolu.

Další z požárů, který dosud v severní části Kalifornie zničil 175 domů a spálil území o rozloze asi 16 kilometrů čtverečních, se přestal rozšiřovat a hasičům se jej podařilo dostat pod kontrolu z více než třetiny. Úřady proto povolily návrat velké části ze 4000 obyvatel oblasti kolem jezera Lower Lake, kterým dříve nařídily evakuaci.

Police zadržela čtyřicetiletého muže, kterého podezírá, že tento požár založil. Policisté se také domnívají, že tento člověk může mít prsty i ve vzniku několika předchozích požárů v okrese Lake.

Kalifornští hasiči bojují také s požárem vzdáleným asi 270 kilometrů severně od Los Angeles, který spálil plochu asi 30 kilometrů čtverečních a zničil nejméně 40 budov. Hasiči ho dostali pod kontrolu ze zhruba jedné čtvrtiny.

Šíření požárů nahrává dlouhodobé sucho, které Kalifornii sužuje už pátým rokem. V okamžiku, kdy zesílí vítr, plameny rychle pohlcují vyschlou vegetaci. Klimatologové v této souvislosti varují, že v budoucnu může požárů přibývat.