V Krušných horách našli Němci největší ložisko cínu na světě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Krušnohorský masív, který se táhne podél česko-německé hranice, ukrývá největší nevytěžené zásoby cínu na světě. Potvrdil to průzkumný vrt provedený australskou firmou, který vycházel z údajů ještě z časů bývalé NDR. Cín, který se využívá hlavně jako příměs do jiných slitin, je přitom stále vzácnější a jeho cena na světových komoditních trzích roste.

Místo, kde se ložisko nachází, leží jen pár kilometrů od českých hranic, nelze proto vyloučit, že se zásoby ukrývají i na české straně. Případná těžba v Krušných horách je ale zatím ještě daleko, uklidňuje prospektorská firma.

Obří ložisko cínu objevila firma Deutsche Rohstoff v saské vesničce Gottesberg, která leží nedaleko české obce Bublava. Druhá, menší část se skrývá pod zemí v obci Geyer blízko saského města Annaberg-Buchholz. V prvním ložisku má hornina obsah kovu 0,27 procent, v Geyeru pak 0,37 procenta. Dohromady odhaduje firma Deutsche Rohstoff zásoby na 160 tisíc tun cínu.

Cena cínu se nyní pohybuje kolem 20 tisíc dolarů za tunu. Při současných cenách má objevené ložisko hodnotu asi 3,34 miliard eur. V objeveném ložisku se ale prý ukrývají i další kovy jako je zinek, měď nebo indium.

K těžbě kovu je ale podle šéfa firmy ještě daleko. Nyní si Deutsche Rohstoff nechá vypracovat studii o ekonomické výhodnosti případné těžby a také její proveditelnosti, řekl německým médiím Thomas Gutschlag, šéf společnosti, která sídlí v saské Kamenici. Firma také do projektu hledá další investory. O těžbu mají prý zájem hlavně Australané a Číňané.