V lednu či v únoru začnou v Africe konečné testy vakcín na ebolu

Boj proti ebole v Africe,

Boj proti ebole v Africe, Zdroj: CC BY-ND 2.0: European Commission DG via Flickr

Ještě tento měsíc, případně v únoru, začnou v západní Africe závěrečné zkoušky experimentálních vakcín proti ebole. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO). Virová nákaza si vyžádala podle aktuální bilance WHO 8235 obětí, celkem se nakazilo téměř 21 tisíc lidí. Nejvíce mrtvých připadá na Sierru Leone, Guineu a Libérii, kde se konečné testy budou odehrávat.

„Podle mých informací nebyly dosud hlášeny žádné významné bezpečnostní problémy,“ prohlásila šéfka WHO Margaret Chanová.

V ženevském sídle WHO jednalo o dosavadním testování vakcín devět desítek expertů, kteří se dohodli na závěrečných zkouškách. Pokud testy ve trojici nejpostiženějších zemí dopadnou dobře, bude to podle Reuters znamenat, že očkovací dávky budou pro plošné nasazení k dispozici do několika málo měsíců.

Proti ebole doposud neexistuje žádný oficiálně schválený lék a ani vakcína. Několik slibných preparátů je ale ve vývoji. V případě vakcín se od podzimu testují dvě látky, jedna je od společnosti GlaxoSmithKline a druhou vyrobily ve spolupráci firmy NewLink Genetics a Merck. Třetí preparát, který vyvinula společnost Jansen patřící pod Johnson & Johnson, je v současné době ve fázi prvních testů na lidech.

V Oxfordu začali testovat novou vakcínu proti ebole