V libyjských přístavech hoří po ofenzivě IS už pět zásobníků ropy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Javier Blas via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

V libyjských přístavech As-Sidr a Rás Lanúf, v nichž od začátku týdne pokračují ozbrojené střety mezi strážci ropných terminálů z řad milicí a radikály z hnutí Islámský stát, hoří už pět zásobníků s ropou. Dvě nádrže začaly hořet po ostřelování islamistů, pak se oheň rozšířil ještě na další tři zásobníky. Každá z nádrží obsahuje asi 420 až 460 tisíc barelů ropy.

Ofenziva bojovníků Islámského státu, který má svou baštu v nedalekém městě Syrta, začala v pondělí. Radikálové útočí na kontrolní stanoviště v okolí přístavů, která střeží východolibyjské milice vedené Ibrahímem Džasránem, a odpalují rakety. Dosud byla zabita asi desítka strážců, 40 jich bylo zraněno. O život přišly i tři desítky příslušníků IS, uvedla agentura Reuters.

Džasránovy milice podporují mezinárodně uznávanou vládu, která sídlí v Tobrúku na východě země. Libyjskou metropoli Tripolis ale ovládá samozvaný kabinet a parlament. Obě soupeřící mocenské frakce podepsaly loni v prosinci dohodu o vytvoření vlády národní jednoty, zatím ji ale nepotvrdily. V zemi tak dál panuje chaos, který vyvolalo svržení dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího před čtyřmi roky.

Neexistence centrální vlády využili i radikálové z IS, kteří posilují své pozice. Na terminál As-Sidr lidé z IS zaútočili už loni v říjnu, tentokrát je ale jejich akce lépe organizovaná. Dva největší libyjské ropné přístavy As-Sidr a Rás Lanúf jsou od prosince 2014 uzavřeny. Nacházejí se mezi městem Syrta, které kontroluje Islámský stát, a východolibyjským Bengházím.