V Mali se vyléčil poslední tamní pacient nakažený ebolou

Zdravotník v ochranném oděvu proti ebole

Zdravotník v ochranném oděvu proti ebole Zdroj: ctk/ap

V Mali se vyléčil poslední pacient nakažený ebolou a v zemi nyní není žádný další případ. Vyléčený pacient ve čtvrtek opustil nemocnici, oznámilo maliské ministerstvo zdravotnictví. V Mali předtím zemřelo na smrtelný vir eboly šest lidí. Sierra Leone v pátek zakázala veškeré veřejné oslavy Vánoc i nového roku.

Mali je jednou ze šesti afrických zemí, které ebola postihla. Epidemie si podle dnešní zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) dosud vyžádala 6583 obětí, což představuje za pouhý týden nárůst o 400 mrtvých. Nakaženo bylo touto smrtící nemocí už více než 18 tisíc lidí. Nejpostiženější státy jsou Guinea, Sierra Leone a Libérie.

V Mali se první případ objevil v říjnu, kdy tam na ebolu zemřela po příjezdu z Guineje malá dívka. WHO zatím prohlásila za země, v nichž se ebolu podařilo vymýtit, pouze Senegal a Nigérii.

Žádné veřejné oslavy Vánoc v Sierra Leone

Sierra Leone v pátek kvůli ebole zakázala veřejné oslavy během vánočních svátků a na Silvestra. Do ulic měst se údajně vydají vojáci, aby bránili lidem ve větším srocování. Oslava Vánoc je v zemi velmi populární i přes to, že se většina obyvatel hlásí k islámu. Už od července jsou v hlavním městě Freetownu uzavřeny všechny zábavní podniky. Sierra Leone zaznamenala během současné epidemie vůbec nejvíce případů nákazy.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a vnitřní krvácení. Zatím proti infekci neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, několik nadějných preparátů však lékaři testují.

Jedna vakcína se zkouší ve Švýcarsku, avšak tamní testy byly tento týden pozastaveny, protože se u několika pokusných osob objevily bolesti kloubů. Nemocnice při univerzitě v Ženevě oznámila, že testy byly přerušeny u všech 59 dobrovolníků. Ve světě se nyní testují dvě očkovací látky a ta, o kterou jde ve Švýcarsku, způsobila potíže jenom čtyřem dobrovolníkům. Nemocnice oznámila, že testy budou obnoveny 5. ledna na 15 osobách. Do té doby se má určit, zda bolesti kloubů byly dočasné a zda se nešíří.

Izoluje OSN do Nového roku všechny nemocné?

OSN stanovila ambiciózní cíl, totiž izolovat do 1. ledna všechny nemocné s ebolou. Tento týden však přiznala, že je to nesplnitelné a že termín bude muset být o několik měsíců prodloužen. David Nabarro, který vede tým zabývající se bojem proti ebole, řekl, že je třeba více času zejména pro zvládnutí situace na západě Sierry Leone a severu Mali. Zapotřebí je také zastavit růst počtu nových nemocných v Libérii.

Pracovníci WHO vyjádřili tento týden znepokojení nad nálezem stovky nenahlášených obětí eboly na východě Sierry Leone. Vedlo to k pesimistickým prohlášením, že známé případy nákazy jsou zřejmě jenom špičkou ledovce a že situace je mnohem horší. WHO přiznala, že nesplnila svůj plán izolovat v Sieře Leone do 1. prosince aspoň 70 procent pacientů a pohřbít bezpečně 70 procent obětí.