V Moldavsku protestovalo 20 tisíc příznivců proruských stran

Protesty v Moldavsku - ilustrační foto

Protesty v Moldavsku - ilustrační foto Zdroj: CTK

Zhruba 20 tisíc lidí se dnes v moldavském Kišiněvě sešlo na demonstraci požadující odchod současné proevropské vlády. Nejnovější protivládní protest podle agentury AP svolaly dvě proruské politické strany, zatímco dřívější demonstrace organizovalo hnutí Důstojnost a spravedlnost, které se hlásí k začlenění Moldavska do Evropské unie.

Protivládní demonstrace v Kišiněvě začaly 6. září. Na hlavním náměstí od té doby ve stanech táboří desítky odpůrců vlády. Demonstranti kritizují mimo jiné rozsáhlou korupci a nedávno odhalené podvody, při kterých se z moldavského bankovního systému ztratila jedna miliarda dolarů (přes 24 miliard korun).

Kvůli podvodům začátkem tohoto týdne odstoupil z funkce šéf moldavské centrální banky Dorin Dragutsanu. Popřel však, že je za skandál v bankovním sektoru zodpovědný a obvinil politiky, že tuto „loupež století“ nechtějí vyjasnit a snaží se svalit vinu na centrální banku.

Ztracená miliarda dolarů představuje zhruba osminu hrubého domácího produktu země. Ztráta způsobila prudký pokles kurzu měny, zvýšila inflaci a zhoršila životní úroveň zhruba 3,5 milionu obyvatel.