V Moskvě zadrželi majitele estonské letecké firmy, viní ho ze špionáže

Ilustrační foto Moskvy

Ilustrační foto Moskvy Zdroj: Thomas Depenbusch via Flickr (CC-BY 2.0)

Ruská kontrarozvědka zadržela a obvinila ze špionáže estonského podnikatele Raiva Susiho během jeho služebního pobytu v Moskvě. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na informace bezpečnostních složek. Za údajnou špionáž, které se měl dopustit v letech 2004 až 2007, hrozí Estonci deset až dvacet let vězení.

Susi byl zadržen před týdnem na moskevském letišti Šeremeťjevo a převezen byl do sídla ruské kontrašpionáže FSB v Moskvě. Soud zatím nařídil jeho dvouměsíční vazbu. O osudu estonského obchodníka celý týden nikdo nic nevěděl, uvedla ruská agentura s odvoláním na Susiho advokáta.

Susi je podle Interfaxu majitelem společnosti Aerohooldus, která obchoduje s cvičnými proudovými letouny a zajišťuje jejich servis. Jakékoli provinění podle advokátů kategoricky odmítá a označuje se za oběť vyhrocených estonsko-ruských vztahů. Mluvčí estonské zpravodajské služby KaPo novinářům v Tallinnu řekl, že zatčením Susiho se zabývá estonské ministerstvo zahraničí.

Druhý případ v poslední době

Loni v srpnu na estonsko-ruské hranici zadrželi ruští pohraničníci agenta KaPo Estona Kohvera, který byl později odsouzen za špionáž k 15 letům vězení. Kohver tehdy obvinění odmítal s tím, že byl do Ruska zavlečen. Koncem října byl Kohver vyměněn za bývalého důstojníka estonské policie Alexeje Dressena, který byl v Estonsku odsouzen za špionáž pro Rusko.

Vztahy mezi Tallinnem a Moskvou jsou dlouhodobě napjaté a vyhrotily se zejména po opatřeních, která Moskva učinila ve vztazích k Ukrajině. V Estonsku, kde žije silná ruská menšina, narůstají obavy z hospodářského, politického a vojenského tlaku Ruska, který chce Tallinn kompenzovat zvýšenou přítomností sil NATO v Pobaltí.