V Německu jde do aukce Putinův automat, podepisuje anexi Krymu

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Až několik milionů eur (desítek milionů korun) by mohla vynést dražba mechanické figuríny ruského prezidenta Vladimíra Putina, která za zvuku valčíku podepisuje dokument o přijetí ukrajinského Krymu do Ruské federace. Autorem nezvyklého díla je známý francouzský loutkař Christian Bailly, jehož dílna ve Švýcarsku vyrábí konstrukčně složité a drahé figuríny. Putinův automat, jehož vyvolávací cena nebyla oznámena, bude v polovině listopadu dražit německá aukční síň Breker.

Breker v popisku k aparátu udává, že Putinova ruka sledována soustředěným pohledem píše do dokumentu, následně hlava figuríny poklesne na znamení očividného zmožení, zároveň se ztlumí i intenzita světla lampy. Pak se ale prezident z usínání probere, zesílí světlo lampy a pokračuje za zvuku valčíku v dalším psaní.

Síň Breker ohlásila aukci kancelářských starožitností, hraček a starých technických přístrojů na 14. a 15. listopadu. Součástí dražby, která se bude konat v Kolíně nad Rýnem, bude i zmíněný automat.

Mechanická figurína zobrazuje Putina ze dne 18. března, kdy podepsal smlouvu o přijetí Krymské republiky a krymského přístavu Sevastopol do Ruské federace. Kyjev ani Západ anexi ukrajinského poloostrova neuznávají, Moskva kvůli tomu čelí mezinárodním sankcím. Další sankce západní země uvalily na Rusko za jeho přístup ke krizi na východě Ukrajiny, kde část území ovládli proruští separatisté.