V Německu přibývá počet útoků krajní pravice na novináře

Protest hnutí Pegida

Protest hnutí Pegida Zdroj: ctk/ap

Novináři v Německu jsou stále častěji terčem útoků příznivců krajní pravice. Vyplývá to ze studie, kterou dnes poslancům Spolkového sněmu představil zástupce Evropského střediska pro svobodu tisku a médií (ECPMF). Organizace loni zaznamenala 49 takových útoků na redaktory a kameramany.

Podle ECPMF lze posilování pravicově motivovaného násilí vůči novinářům v Německu sledovat od roku 2014, kdy začala vznikat hnutí jako Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Celkem 30 ze 49 loňských útoků na novináře zaznamenalo ECPMF ve spolkové zemi Sasko, která je baštou stoupenců Pegidy. V saské metropoli Drážďanech se už více než rok téměř každé pondělí konají demonstrace zaměřené proti imigrantům a islámu.

Právě Pegida od samého počátku svých protestů slovně útočí na německý tisk a označuje ho pojmem lügenpresse (lživý tisk). Podle ředitele rozhlasové stanice Mitteldeutscher Rundfunk Stefana Raueho tím vyvolala jakousi „duchovní občanskou válku“. „Média ale toto vyhlášení války nesmí přijmout,“ uvedl.

Německý svaz novinářů dnes spustil novou stránku, na níž mohou o útocích na novináře ze strany přívrženců krajní pravice informovat přímo očití svědci událostí. „Mnoho kolegů má nyní strach o incidentech informovat,“ uvedl dnes před německými poslanci šéf svazu novinářů Frank Überall. Morální zábrany zaútočit na novináře jsou podle něj v poslední době objektivně stále menší.