V petrohradském metru zahynulo při výbuchu nejméně deset lidí

Vůz metra poničený explozí při útoku v Petrohradu

Vůz metra poničený explozí při útoku v Petrohradu Zdroj: reprofoto Twitter DefendEvropa

Lidé po výbuchu opouští metro v Petrohradu
Zranění po výbuchu v petrohradském metru
Výbuch v petrohradském metru
Výbuch v petrohradském metru
Výbuch v petrohradském metru
8
Fotogalerie

Nálož trhaviny ve vagónu metra dnes v Petrohradu zabila nejméně deset lidí a pět desítek dalších zranila. Podle ruských médií výbuch rozmetal část soupravy mezi dvěma stanicemi v centru. Prezident Vladimir Putin, který dnes shodou okolností ve druhém největším ruském městě pobývá, uvedl jako jednu z možných příčin události terorismus. Mluvčí ruské generální prokuratury přímo hovořil o teroristickém útoku. Podle dosavadních informací nejsou mezi oběťmi turisté. 

Vagón metra podle policie explodoval před 15 hodin místního času (14:00 SELČ) za jízdy mezi stanicemi Senné náměstí (Sennaja ploščaď) a Technologický institut (Těchnologičeskij institut) v centru města. Vlak zastavil, až když dorazil do stanice.

Souprava byla podle očitých svědků plná lidí. Všichni zranění byli přepraveni do petrohradských nemocnic. Ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová uvedla, že úřady nemají informaci o tom, že by mezi oběťmi byli turisté. Identita mrtvých ani zraněných zatím ale nebyla zveřejněna. Sedm z deseti obětí podle ministryně podlehlo svým zraněním na místě, jeden člověk zemřel při převozu nemocnice a dva těsně po převozu. Zraněných je podle Skvorcovové 47, z toho šest těžce.

"Zda jsou mezi oběťmi nebo zraněnými Češi, to v tuto chvíli zatím nevíme," řekla odpoledne mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová. Čeští diplomaté v Petrohradu jsou v kontaktu s místními úřady.

 

Před explozí byla ve stanici Náměstí povstání (Ploščaď vosstanija) nalezena podomácku vyrobená bomba, která nevybuchla. Policisté ji zneškodnili. Podle petrohradského serveru Fontanka přicházely před explozí zprávy o nálezech podezřelých předmětů i z jiných stanic.

Rusko bylo v minulých letech terčem několika krvavých útoků, jejichž pachateli byli severokavkazští extremisté. Atentáty na civilní cíle v poslední době hrozili i bojovníci Islámského státu v souvislosti se zásahy ruské armády v Sýrii.

Videokamery v prostorách metra dnes zachytily předpokládaného útočníka. Na snímcích, které publikovala ruská média, je štíhlý muž s plnovousem, v černém kabátu a s černou pokrývkou hlavy. Nálož byla údajně uložena v aktovce, kterou nechal stát na podlaze vagónu. Trhavina byla smíchána s kovovými předměty, aby ničivý účinek byl co největší. Pachatelem podle vyšetřovatelů nebyl sebevražedný atentátník.

Provozovatel metra oznámil, že po explozi uzavřel sedm stanic. Policie má nyní zvýšenou pohotovost v celém Petrohradu a bezpečnostní opatření byla posílena i v Moskvě. Přísnější bezpečnostní prohlídky byly nařízeny i na petrohradském letišti Pulkovo.

Petrohradské úřady rozhodly, že veškerá veřejná doprava bude dnes ve městě zdarma. Od úterý bude v Petrohradu třídenní smutek.

Podle Putina vyšetřovatelé v nejbližší době okolnosti výbuchu zjistí. "Příčiny nejsou známé, je brzy o nich hovořit. Vždy se přirozeně posuzují různé varianty - komunální a kriminální, zejména projevy terorismu," citovala prezidenta agentura TASS.

Soustrast pozůstalým po obětech výbuchu vyjádřila řada zahraničních politiků. Mezi prvními byli šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová či generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Ke kondolencím se připojili i ministři zahraničí Británie Boris Johnson, Francie Jean-Marc Ayrault a Německa Sigmar Gabriel. Soustrast Rusku vyjádřila také Ukrajina.

Český premiér Bohuslav Sobotka věří, že se okolnosti tragédie podaří brzy vyšetřit. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek vyjádřil naději v uzdravení raněných. Ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že kvůli útoku v Petrohradu není důvod přijímat zvýšená bezpečnostní opatření v Česku.