V Rusku se demonstruje proti Putinovi, policie zatýká po desítkách

Protestující vyzývali prezidenta Putina, aby už znovu nekandidoval.

Protestující vyzývali prezidenta Putina, aby už znovu nekandidoval. Zdroj: reprofoto vk.com

Protestující vyzývali prezidenta Putina, aby už znovu nekandidoval.
Protestující vyzývali prezidenta Putina, aby už znovu nekandidoval.
3
Fotogalerie

Několik stovek lidí se sešlo v Moskvě na demonstraci zakázaného hnutí Otevřené Rusko exilového politika a někdejšího ropného magnáta Michaila Chodorkovského. Demonstranti se snažili dostat před vládní budovu s dopisem, v němž vyzývají prezidenta Vladimira Putina, aby se příští rok neucházel již počtvrté o post hlavy státu.

Moskevská demonstrace je jednou ze zhruba desítky, které na dnešek svolalo pod heslem "Máme toho dost" hnutí Otevřené Rusko, jehož činnost ve čtvrtek místní úřady zakázaly.

Hnutí z exilu založil někdejší nejbohatší občan Ruska a odpůrce Kremlu Michail Chodorkovskij, který už ve čtvrtek na sociálních sítích napsal, že právě připravované demonstrace jsou důvodem spěšného rozhodnutí ruských prokurátorů hnutí zakázat.

Už před začátkem demonstrace se v centru Moskvy shromáždily stovky příslušníků pořádkové policie.

Příznivci hnutí se sešli také v Petrohradu, asi desítku jich tam policie zadržela. Podle serveru OVD-info policie zadržela také 16 demonstrantů ve městě Kemerovo na Sibiři. O zatýkání na moskevském shromáždění zatím žádné informace nejsou.

Chodorkovskij si odpykal deset let v ruském vězení za finanční podvody a rozsáhlé krádeže ropy.

V roce 2013 byl na základě Putinovy milosti propuštěn a odjel do západní Evropy, kde teď žije. Své věznění považuje za politickou mstu režimu. Kreml dodnes veřejně prohlašuje, že Chodorkovskij není žádný politik, ale "obyčejný zloděj".